Click / Support

Tuesday, August 12, 2014

Patutlah gatal tapak tangan semalam

Hah..macam best jer tajuk entri kali ni..
mana tidaknya, pagi semalam terasa gatal sungguh tapak tangan kanan ni...
bagitahu member office.. katanya "nak dapat duit la tu..."
aamiiin... mudah2an.. (jangan percaya sangat, tahyul tu..)

balik keje..tup2 kat peti surat ada 1 sampul....
agak dah...cek nuffnang la ni...
Alhamdulillah...
bulan depan ada rezeki keluarkan lagi duit nuffnang... In Syaa Allah...

cek nuffnang




Thursday, May 29, 2014

Kelab Blogger Malaysia : Blogger Blogger Meh Join

Assalamualaikum..

Kepada rakan-rakan blogger yang ingin menaikkan rank blog mereka dan juga promosikan blog, korang boleh join Group Kelab Blogger Malaysia. Join Percuma jer..tak perlu bayar pun... dengan join Kelab blogger Malaysia, dapat juga la korang eratkan silaturahim antara rakan-rakan blogger yang lain... kan seronok...

https://www.facebook.com/groups/akubloggermalaysia/


Dapat jugalah kita ber Blog Walking sesama kita... share info-info yang bermanfaat... juga dapat mempelajari sesuatu yang baru dari otai2 blogger... dengan itu bertambahlah ilmu blogger korang di samping dapat Belajar SEO dengan cepat...

Saya percaya, ramai otai2 blogger diluar sana yang tidak kedekut ilmu sedia membantu kita dalam pempelajari selok belok berblogging ni..... sekian..

Monday, May 26, 2014

SENARAI PRODUK HALAL KELUARAN BUMIPUTERA ISLAM (Senarai Terkini)


Dini hari semakin kerap kita lihat pelbagai barangan keperluan harian yang kita beli telah dicemari bahan tidak halal iaitu mengandungi DNA Babi (khinzir) walaupun pada barangan tersebut tertampal logol halal yang dikeluarkan oleh JAKIM

Tahukah anda..di kedai-kedai dan di pasaraya-pasaraya sekarang ini terlalu banyak barangan makanan y ang dikeluarkan oleh orang bukan islam.. jenama barangan terkenal pula tu... kadang2 jenama yang digunakan mengelirukan seolah-olah dikeluarkan oleh orang Islam sendiri... hakikatnya barangan itu dikeluarkan oleh orang bukan islam..tetapi mendapat kelulusan halal oleh JAKIM.. seperti mana baru-baru ini kita dipanaskan dengan berita mengenai Coklat Cadbury yang mengandungi DNA babi..walaupun padanya terdapat logo halal yang telah dikeluarkan oleh JAKIM 

Di bawah ini saya sertakan SENARAI PRODUK HALAL KELUARAN BUMIPUTERA ISLAM untuk keperluan harian anda... bertukarlah kepada barangan berjenama seperti senarai di bawah.. kalau boleh elakkanlah kita menggunakan barangan makanan yang dikeluarkan oleh orang bukan Islam... ini kerana mencari yang halal itu adalah fardhu bagi kita.... 

1. Roti - Gardenia (Syed Mokhtar Bukhary)

2. Minyak Masak -Tiara (FGV-FELDA)
- SAJI (FGV-FELDA)
- ALIF (Sime Darby)
- ADELA (FGV-FELDA)

3. Susu Pekat Manis - SAJI (FGV-FELDA)
- ALIF (Sime Darby)

4. Susu Cair - Saji (FGV-FELDA)

5. Mee Segera - SajiMee Saji (FGV-FELDA) - ADABI

6. Beras - FAEZA
- Langsat Biru (JUARA SELERA –SG ACEH)
- Langsat Hijau (JUARA SELERA)
- Juara Selera

7. Garam – HALAGEL (garam bukit)

8. Kicap Masin/Manis - Kipas Udang
- Tamin
- ALIF (Sime Darby)
- Rohaya
- JALEN (Johor)

9. Sos Cili/Tomato/Tiram - ZUZA (Kedah)
- Rohaya
- ADABI
- Pelangi (FELDA)

10. Cuka Buatan - Mudim
- Rohaya

11. Tepung Gandum - FAEZA

12. Tepung Perasa/ Goreng - ADABI (tepun ayam)
- ADABI (tepung Cucur Ikan Bilis, jagung, udang)

13. Rempah Masak – ADABI, Brahim’s, FAEZA, AGROMAS, Imans

14. Kunyit – AGROMAS

15. Jagung Tin manis – ADABI

16. Pasta spaghetti – ADABI

17. Santan Paket – ALIF (Sime darby)

18. Taucu – JALEN, Tamin

 19. Jus Pekat Buah2an – Tamin

 20. Perasa Ros Sirap – Rohaya, Tamin

21. Mayonis -Mayo Saji (FELDA)

22. Marjerin - Pelangi Delima Oil(FELDA)

 23. Sos Tomato Pelangi (FELDA)

24. Jem - Peanut SunBear (FELDA)
- Jem Strwaberry – AGROMAS

25. Kopi 3-in-1 - ADABI-Tongkat Ali Cordyceps (5-in-1)
i. -Kopi HANG TUAH (2-in1, 2-in-1)

26. Biskut Coklat - GOODKISS (Noraini's Cookies)

27. Frozen Daging Burger/ Nugget - RAMLY, NAFAS, AYAMAS

28. Sardin Agromas

29. Sardin Pertima

30. Bihun Sufi

31. Mi Kuning Sufi

32. Kuey Teow Sufi

33. Garam Sufi

34. Sos Lada Hitam Sufi

35. Sos Cili/Tomato Sufi

36. Kicap Masin/Manis Sufi

37. Tepung Goreng Sufi

38. Minyak Masak Sufi

39. Telur Cap Sufi

40. Ubat gigi Najwa

41. Ubat gigi Halagel

42. Tepung gandum Cap Bidara

43. Jus minuman Safina

44. Syampoo D'herbs

45. Bihun Kampung

 46. Rempah- Imans

47. Rempah-Brahim's

48. Bihun- FAEZA

49. Jeruk Buah-buahan - jenama PAK ALI

50. Kedai Kasut Sukan - ALIKHSAN

51. Kuah Rojak/Garam Belacan - ZUZA, PAK ALI, FAMA  

*Mencari yang Halal itu FARDHU


Credit : AzharAzfar.Com

Wednesday, May 7, 2014

Al Kisah Sebiji Burger

Malam itu, Kak Fidah bertengkar dengan emaknya lalu melarikan diri dari rumah. Semasa dalam perjalanan, Kak Fidah teringat bahawa dompetnya tertinggal dan dia tiada sebarang duit bersamanya.

Tiada syiling pun untuk menelefon rumah bagi meminta pertolongan.

Pada masa yang sama, perutnya berbunyi kelaparan. Kak Fidah tiba di satu gerai burger Ramli, yang baunya mengancam, kelaparannya bertambah.

Kak Fidah harapkan dapat satu burger ayam, tapi dia tiada duit.

Penjual burger yang sedar dengan kehadiran Kak Fidah melihat dia sedang mengigil ketakutan lalu bertanya…

“Adik dah makan belum? Kalau nak, ambil burger ayam ini untuk makan dulu,” kata penjual burger itu.

“Tapi saya tiada duit pakcik,” kata Kak Fidah dengan sipu-sipu.

“Tak apa, pakcik belanja. Mai, duduk sini makan,” kata penjual burger itu sambil membuat satu Milo panas untuk Kak Fidah.

Beberapa minit kemudian, Kak Fidah mengalirkan air mata...“Mengapa sayang?” tanya penjual burger.

“Tiada apa. Cuma terharu dengan hati baik pakcik,” kata Kak Fidah sambil mengelapkan air matanya.

“Orang asing macam pakcik boleh bagi burger kepada Fidah, tapi mak saya, lepas bertengkar dengan saya, dia halau saya keluar rumah. Kejam betul mak saya!” tambah Kak Fidah lagi.

Mendengar kata-kata Kak Fidah, penjual burger mengeluh.

“Adik, mengapa adik fikir begitu? Renungkan semula. Pakcik hanya beri adik satu burger, adik dah rasa terharu dan terhutang. Ibu adik membesarkan adik sejak kecil, mengapa adik tak pula rasa syukur malah bertengkar dengan ibu adik?” kata penjual burger itu.

Kak Fidah amat terkejut dengan jawapan itu, dan selepas berterima kasih dengan pakcik burger, dia terus berjalan menuju ke rumahnya.

Dalam perjalanan Kak Fidah asyik terfikir...

“Mengapa selama ini saya tidak terfikir perkara itu? Satu burger daripada seorang yang asing boleh membuat saya rasa terhutang, tapi mak saya yang membesarkan saya sejak kecil dan saya tidak berasa sedemikian, walaupun sikit.”

Kak Fidah memikirkan apa yang perlu dikatakan kepada emaknya apabila dia tiba di rumah.. “Maafkan saya mak. Semua salah Fidah… maafkan saya mak.”

Sejurus tiba di rumah, Kak Fidah melihat wajah maknya yang penuh kebimbangan bertukar menjadi lega melihat kepulangannya setelah puas mencari.

“Fidah masuk. Mungkin dah lapar. Mak dah masak, jom makan,” kata maknya.

Fidah terus menangis sambil menyembamkan muka di tangan maknya.

Wahai anakku,

Di dalam kehidupan ini, engkau lebih mudah menghargai perkara-perkara kecil yang dilakukan sahabat-sahabat sekeliling kamu, tapi untuk ahli keluarga terdekat kamu, kamu sering merasakan apa yang dikorbankan mereka adalah normal dan patut dilakukan tanpa sebarang penghargaan.

Kasih sayang dan keprihatinan keluarga terdekat kepada kamu adalah perkara paling berharga kurniaan Allah untuk kamu sejak dilahirkan, terutamanya kasih sayang daripada kedua-dua orang tuamu. Orang tuamu tidak pernah mengharap kamu membayar kembali kos membesarkan kamu...tapi pernahkah kamu mengerti untuk menghargai dan bersyukur dengan pengorbanan tanpa syarat

kedua-dua orang tuamu?

Senyum...

sumber : group whatsapp

Tuesday, March 4, 2014

Manusia Mudah Lupa

Memang...
Memang manusia mudah lupa...

Betapa banyak nikmat yang Allah bagi...
nikmat mata...kita bergembira dengannya...
nikmat berjalan...
nikmat kesihatan...
makan..minum..
tidur...


tetapi manusia mudah lupa...
apabila diujia sekikit kesusahan...
kesusahan itu la yang diingati...
Oh...dulu aku susah sangat...
nak makan pun tak ada duit...
Oh..dulu aku susah..orang tak tolong aku pun...
orang hina aku...orang caci aku...
dan bermacam2 lagi la kesusahan dan keburukan yang kita ingat...

tapi manusia lupa...
bertahun2 Allah beri nikmat.....
sampai tak terhitung nikmat yang Allah berikan...
namun..
keburukan jua yang diingat...
nikmat yang Allah berikan..kita lupakan...

Begitu jugalah hubungan manusia sesama manusia...
manusia mudah lupa...
Oh..mamat ni dah sakitkan hatiku...
benci betul aku kat dia...
Oh..dia sombong dengan aku yer..
tak per...aku tak nak kawan dengan dia...

begitu la manusia sesama manusia...
kebaikan yang ada pada seseorang itu selama ini dilupakan..
hanya sedikit kesilapan juga diingat...
hanya sedikit selilapan jua la dihitungnya...
lupa ke kebaikan orang itu selama ini..?
atau buat2 lupa?

sememangnya..
manusia itu mudah lupa..
mudah lupa pada kebaikan...
ingat pada keburukan dan kesalahan...

wallahualam...

Thursday, January 16, 2014

Tips Atau Cara Untuk Mencegah Kandungan Pada Blog Anda Dari Di "Copy Dan Paste"

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pengunjung blog Shamfariz Entry kali ini adalah mengenai cara bagaimana hendak mencegah kandungan blog kita dari di 'copy & paste' oleh orang lain. script ini dicipta oleh Dynamicdrive yang juga dalam bentuk Javascript.

1.) Disable Right Click:
Ini adalah langkah bagi mematikan fungsi right click pada blog korang... Fungsi ini terdapat 2 pilihan. Sama ada hendak memunculkan paparan kotak mesej atau tanpa kotak mesej. Kalau korang klik kanan pada halaman web atau blog korang, sebuah mesej akan muncul di skrin mengatakan "Funtion Disabled!". Jika korang ingin menukarkan mesej anda tersendiri seperti "Selamat Datang!. Nak Copy Yer?, senang2 je nak copy paste!.  dan sebagainya.." korang tukar pada "Funtion Disabled!" teks dengan mesej korang sendiri dalam kod Javascript. Untuk membuatnya hanya salin kod dibawah : 

Paparan kotak Mesej:



Tanpa Kotak Mesej:




2.) Disable Highlight Text:



Kalau korang tak suka fungsi mematikan right click, korang bolehlah menggunakan fungsi bagi mematikan highlight text pada blog korang. Cara ini mungkin lebih berkesan untuk mengelakkan kandungan blog korang dari disalin. Korang hanya perlu salin kod dibawah : 



3.) Disable Selection Text:


Cara yang ketiga ini pula mematikan fungsi selection teks pada keseluruhan blog korang. Fungsi ini akan membuatkan icon mouse korang sentiasa menunjukkan arrow dan sekaligus mematikan juga fungsi highlight pada blog korang...



Cara Untuk Memasangkan Javascript Pada Blogspot :

1.) Pergi pada layout dan pilih pada Add a Gadget:


2.) Pilih pula pada HTML/Javascript:


3.) Copy dan paste sahaja salah satu javascript di atas dan tekan butang Save...

Walhal dengan penggunaan javascript ini juga tidak menjamin kandungan di blog korang terselamat dari "pencuri" di luar kerana kini cara ini boleh diatasi bagi sesetengah yang celik IT. Oleh itu sebaik2nya kita sentiasa mengambil langkah yang sewajarnya bagi mengelakkan berlakunya perkara yang tidak diingini bak kata perpatah "prevention is better than cure"... 

Sumber : dari jiwang.ws dan omghackers.com


Monday, January 13, 2014

Rahmat Allah

Seronok berbual dengan ustaz kawan baik saya. Sebelum ini membawa kereta sangat lama. Sudah tiada kereta begitu lagi. Kereta tahun 70an. 

Bila dia ke mana-mana bawa payung walaupun naik kereta kerana atapnya bocor..Keretanya tiada route tax. 

Kelebihannya ialah dia sentiasa akan cakap semua ini rahmat Allah. Satu hari kena tahan kereta oleh polis. Dia kata terima.kasih tuan dan senyum...rahmat Allah..Polis saman dia, tapi dia kata rahmat Allah. Polis tak jadi saman. Kata polis saya selalu saman orang semua marah. Tuan asyik kata rahmat.. Hj tadi cakap lagi banyak kali rahmat Allah. 

Pernah dia dijemput baca doa kena parking jauh. Dia kata ini semua rahmat Allah. Kalau parking dekat mungkin bangunan runtuh. Kurang berjalan. Banyak sakit datang. 

Rahmat Allah..itulah ucapan dia sentiasa... 

Satu malam ada orang susah minta tolong. Dia selalunya tidak menghampakan orang..tiada apa nak bagi. Orang tu kata tuan bagi kereta tuan lah...ustaz tadi terus bagi kereta buruknya.. 

Malam itu juga rezeki mula mencurah..Esoknya dia dapat kereta baru. Kini hidupnya sangat senang/kaya..dia sentiasa memberi. Bari masa 3 hari setiap bulan di Mekah dan Madinah dari Malaysia dan bawa orang kampungnya percuma. 

Apa pun susah dia kata rahmat Allah. Ayahnya juga seorang ustaz. Ayahnya tidak meninggalkan harta. Selalu ayahnya balik rumah tak pakai baju. Setiap kali tengok orang susah ayahnya akan bagi baju yang dia pakai... 

Kini semua orang akan suka dan rasa nak jadi macam beliau. Orang kaya yang diberi rezeki mencurah dan sentiasa membantu orang. Tapi orang terlupa bagaimana masa dia susah dia sentiasa.kata rahmat Allah..dan sangka baik dengan Allah Jaga hubungan dengan Allah. 

Masjid beliau tiada tabung di Masjid dan semua urusan kematian dan kenduri arwah ditanggung oleh masjid.... 

ya Allah berilah sedikit sifat beliau kepada diriku ini.Ya Allah fahamkan kami ini semua adalah rahmatMu Orang yang faham segalanya dari Allah hidupnya bahagia walaupun tidak kaya dan tiada apa-apa. 

Kerana Allah segalanya Bagaimanalah sifat Nabi saw. Nabi saw tidak pernah berpaling dari sesiapa yang sedang bercakap sehingga mereka habis bercakap. Dan tidak pernah orang meminta hampa melainkan Nabi saw akan memberinya sesuatu.(riwayat abu daud).Bagaimanlah melihat wajah Nabi saw? Rindu untuk lihat wajah Nabi saw.... 

Sumber: FB Ustaz Ebit Lew
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...