Click / Support

Thursday, December 26, 2013

Mari Belajar Bahasa Thai - Lanjutan

Assalamualaikum.. 
kepada semua pengunjung blog shamfariz 
post ini adalah lanjutan dari post Mari Belajar Bahasa Thai. 
so, selamat belajar..

Perbualan dalam bahasa thai

1. ya tam yang nan = jangan buat macam tu = อย่าทำอย่างนั่
2. phom jah pai haa khun prung ni = saya akan pergi bertemu awak esok = ผมจะไปหาคุณพรุ่งนี่
3. khun jah pai du nang kab phom mai = awak mau pergi menonton film dgn saya? = คุณจะไปดูหนังกับผมไหม...?
4. khun yim suai nah = kau senyum cantik = คุณยิ้มสวยนะ
5. kin ahan tiang leaw rue yang = adakah kau sudah makan tengah hari
6. funtok tukwan = hujan tiap2 hari = ฝนตกทุกวัน
7. thi nan penyang ngaibangggg = macam mana di sana = ที่นั่นเป็นอย่างไงบ้าง
8. pom yang mai kin kau leaw = saya belum makan nasi lagi = ผมยังไม่กินข้าวเลย
9. Pahyayam topai = Usaha lagi = keep on trying = สู้ต่อไป
10. Lahmaad = sembahyang = ละหมาด
11. Yim = senyum = ยิ้ม
12. Huarohh = suka = หัวเราะ
13. Siajai = sedih hati = เสียใจ
14. sabai jai = suka hati = happy = สบายใจ
15. kaii jai = demam hati = lovesick = ไข้ใจ
16. Yindee tunrab tuktan krab = Selamat datang = welcome everyone
17. sabai dee mai wanni?? = apa khabar hari ini?
18. Sayang, Kamu sudah makan atau belum = Thee rak, kin kau re yang?
19. Thee rak = sayang, kin = makan, kau = nasi, re = atau, yang = belum
20. Ayah Ibu, aku sayang kalian = Po Me, Phom/chan rak Khun = Po ( ayah) Me ( ibu/emak) Pom/chan (saya/aku) rak (sayang) khun (kamu).
21. kern ni = malam ini = คื่นนี้
22. wanni = hari ini = วันนี้
23. muah kern = last night = เมื่อคื่น
24. muah waan = yesterday = เมื่อวาน 
25. prung ni = tomorrow = พรุ่งนี่
26. prung ni shaoo = esok pagi = พรุ่งนี้เช้า
27. mareen ni = the day after tomorrow = มะรื่นนี้...
22. Chan jah pai talad,= saya mau pergi ke kedai/pasar,ฉันจะไปตลาด,,,
23. kayan = rajin ขยัน
24. kriatkraan = malas เกรียจคร้าน
25. nang = duduk =  นั่ง
26. rong pleng = sing a song = ร้องเพลง
27. mai penrai krab (kab) = tak apa = never mind = คัฟ ไม่เป็นไรคัฟฟฟฟ...
28. nang = duduk =  นั่ง
29. non = tidur =  นอน
30. len = main = เล่น
31. do = lihat = ดู
32. tamngan - buat kerja ทำงาน
33. kian = tulis เขียน 
34. ann =  baca =  read อ่าน 
35. derm = minum ดื่ม 
36. pai = pergi =  ไป
37. ma =  mari = มา 
38. arom dee = good mood = อารมณ์ดี
39. arom siah = bad mood = อารมณ์เสีย 
40. akat dee wanni = nice weather today = อากาศดีวันนี้
41. ko hai khun chok dee = wish u good luck = ขอหั้ยคุณโชคดี
42. Tammai = kenapa = why = ทำไม
43. yang rai = bagaimana = how = อย่างไร,
44. Krai = siapa = who = ใคร
45. muah rai = bila = when = เมื่อไหร่
46. thi nai = di mana = where = ที่ไหน,
47. arai = apa = what = อะไร,
48. chokdee = g00d luc โชคดี,
49. cold = yen = เย็น
50. ron = panas = hot = ร้อน
51. ma = mari = มา
52. pai = pergi = go = ไป
53. chan kid tung ter = saya rindu awak = i miss u = ฉันคิดถึ่งเธอ
54. chan mai kuaw lerm ter = saya takkan lupakan awak = i never forget u = ฉันไม่เคยลื่มเธอ
55. ya tam yang nan - jangan buat macam tu = อย่าทำอย่างนั่น
56. phom jah pai haa khun prung ni = saya akan pergi bertemu awak esok = ผมจะไปหาคุณพรุ่งนี่
57. khun jah pai du nang kab phom mai = awak mau pergi menonton wayang/film dengan saya = คุณจะไปดูหนังกับผมไหม...?
58. khun yim suai nah = kau senyum cantik = คุณยิ้มสวยนะ..
59. khun chee aray = kamu nama apa?
60. wan ni wan suk = hari ni hari jummat – วันนี้วันศุกร์
61. ni = ini = นี้
62. nan = itu = นั่น
63. thi ni = di sini
64. thi nan = di sana = ที่นั่น
65. puankan talodpai = sahabat selamanya = friend forever = เพื่อนกันตลอดไป

Semoga Bermanfaat

Monday, December 16, 2013

Dapat serunding daging la pagi ni...

pagi2 nak pergi kerja..wife tapaw belebat pisang suruh makan kat opis..
kat opis aku makan la beberapa ketul...selebihnya aku bg kat budak opis.. seronok la dorg...
manak tak seronok..jumaat lepas aku bawa belebat nangka... ari ni belebat pisang pula...

tak lama kemudian.. datang la kakak2 opis tu kat meja aku.. bagi serunding danging yang ditaruk dalam bekas belebat tadi.. Alhamdulillah...

dorang siap gurau lagi...suruh buat nasi dagang..katanya ada yang mengidam..haha..macam2..
tengok la ya..tak leh nak janji...
bukan tak nak bawa..tapi faham2 la..pergi kerja dan balik keje, jalan sentiasa jem...
itu pun aku bawa motor...
kalau naik kereta..lagi la...
kalau kat opis lama..senang...tak la jem macam kat shah alam..

In Shaa Allah.. ada rezeki..ada kesempatan..aku buat la dorang...

Bunga Kunyit Ulam Kegemaranku...

Entry kali ni aku nak bercerita tentang Bunga Kunyit..
Bunga Kunyit memang tidak asing lagi bagi aku... dari dulu hingga kita...
aku pasti masih ramai rakyat malaysia masih belum pernah menikmati kesedapan bunga kunyit ini..
Bunga kunyi kalau di pantai timur, terutama di Terengganu..bunga kunyit dijadikan sebagai ulam.. 
sangat sedap bila dicicah dengan budu atau sambal belacan...
setakat pemerhatian aku, pokok kunyit agak lambat la nak berbunga..
penat menunggu kunyit berbunga...:)

bunga kunyit

aku sering bertanya orang2 yang di luar pantai timur... mereka tidak pernah tahu yang bunga kunyi boleh dijadikan sebagai ulam... sayang bukan?

aku masih ingat..aku pernah sarankan kepada kakak iparku agar mencuba bunga kunyit...
setelah dirasa..katanya sedap... erm..itu la..daun kunyit pun org makan.. masakan pula bunga kunyit kan..?

Khasiat Bunga Kunyit?.. alamak..aku tak pasti la pula.. korang boleh google ya..
cuma melalui entry kali ni, aku sarankan korang cuba la bunga kunyit..
jadikan bunga kunyit sebagai ulam...

Tuesday, December 10, 2013

Rak Buku Di Bilik Tamu

Sukanya tengok rak buku ni..
rak ni aku ambil dari rumah sewa..bagi...
asal warna coklat.. tp aku dah warnakan dengan warna putih...
dan pasangkan kat dinding...
rak buku yang diletakkan di bilik tamu...

ini la dia rak buku tu...

buku yang ada pun tak terbaca...

masih ada lagi buku yang tak disusun kat rak ni...

Tugasan Ke Dua Booking System

Pagi ni dapat tugasan ke dua...kena buat sign up page.
kena tambah maklumat untuk diisi oleh pengguna untuk register..
sistem ini meggunakan pengaturcaraan coldfusion..
aku pun tengah belajar ni... 
coldfusion agak berbeza dengan PHP..

popup box login

popup box sign up

harap dapat siapkan hari ni...

Nasi Dagang Terengganu Rm 3.00

Pagi ni sarapan nasi dagang jer..
kat cafe bawah ternampak ada orang jual nasi dagang terengganu...
dah lama tak makan nasi dagang... teringat pula nasi dagang mak yang sedap tu...
so, aku beli satu..harga rm3.00...
saja nak tau adakah nasi dagang rm3.00 ni dapat tandingi nasi dagang mak..

ini dia nasi dagang..

nasi tak banyak sangat pun..

ini la yang aku sarapan pagi ni...

erm..tak leh tanding nasi dagang mak aku la..
tak sedap sangat...kuah pula agak masin...dan kurang manis...
nasi dagang budget kot..

tak puas rasanya..ni nak kena buat sendiri..
guna resepi nasi dagang terengganu yang mak aku ajarkan..
nasi dagang mak the best la..

Thursday, December 5, 2013

My Best Friend Datang Rumah..

Sabtu lalu kawan baikku satu family first time datang rumah baruku...
sebelum ni datang rumah sewa jer..

ini la kawan baikku (Amir) dari sekolah sampai la sekarang..
sampaikan Amir dapat anak kembar.. aku pun dapat anak kembar...
anak Amir kembar seiras lelaki.. anak aku pun kembar seiras lelaki...
anak Amir pun sebaya dengan anak aku...
dalam adik beradik Amir ini ada juga yang kembar.. 
Nama adiknya Bukhari dan Muslim...

inilah gambar kami sweet 35...


kenangan bersama Amir masa segar dalam ingatan ku..
banyak kenangan kami berdua..lebih2 lagi zaman persekolahah..

Aku masih ingat...
kami pernah pergi memancing kat parit besar kat Terengganu...
bawa balik ikan satu baldi.. pergh..seronok...

pada hari yang lain kami pergi memancing..
dapat ikan kami bakar ikan kat kawasan memancing tu juga..
walaupun garam lupa bawak..tapi ikan tetap sedap dimakan..
yang paling tak tahan..memancing dapat labi-labi...
terpaksa la potong tali pancing tu...

ini gambar masa lawatan ke pancur bijih, bukit jong.. umur kitorg waktu ni 15 tahun.. sweet kan?

dalam kelas ketika waktu rehat..

pernah satu ketika..kami ditugaskan membuat kajian sejarah tempatan (untuk subjek sejarah)...
kami hanya berbasikal sejauh berbatu2..untuk sampai ke destinasi tempat yang nak dijadikan bahan kajian kami...
penat memang penat..tapi sangat seronok...



2 orang sebelah kiri ini adalah anak kember Amir..yang sebelah kanan anak kembar aku...


Akrabnya kami sehingga Amir menjadi anak angkat mak aku...
Amir memanggil mak ayah aku dengan panggilan Mak dan Ayah...

Semoga persahabatan kami berkekalan hingga akhir hayat...


Wednesday, December 4, 2013

Nasi Lemak Rm2.20

Alhamdulillah...syukur..
baru jer lepas makan nasi lemak rm2.20 yang aku beli kat tepi jalan perjalanan nak ke tempat kerja tadi.. Ok la harga tu..
lauk ayam..
Pagi ni ada perbincangan pasal sistem Booking lagi.. tu yang sarapan awal...

Tuesday, December 3, 2013

Penangan Gulai Kepala Kambing..Pergh!!

Pagi2 sebelum start kerja nak cite sikit..
duk tengok2 gambar..terjumpa la gambar gulai kepala kambing...
gulai kambing yang dimasak oleh abang iparku di johor waktu kenduri apa tah..aku pun lupa...
dimasaknya sekali dengan kepala..
aku ni memang penggemar danging kambing.. kalau pergi jer kenduri kat mana2..ada je kambing bakar.. memang seronok la aku...
dah masak...ambik kau..satu dulang nasi + kepala kambing...
aku habiskan semua... dengan otak2 kambing aku santap... memang best la...


setelah beberapa ketika...kepalaku dah mula rasa berdenyut... nah... rasakan...
makin lama makin sakit kepalaku...
selama ni aku makan byk tak ada per pun..
tapi ini first time aku makan kepala kambing..
sebelum ni danging jer..
dah tak tahan dan..sakit sangat...
lepas jer solat isyak... terus terlentang aku kat bilik..
dah tak hirau dah saudara mara datang...
sedar tak sedar...dah subuh...ambik kau..tu la penangan KEPALA KAMBING...

nak dijadikan cite... ekoran makan gulain kepala kambing tu..
sehingga hari ini.. aku tak leh makan banyak daging kambing..
bila makan byk sikit jer..kepalaku akan sakit berdenyut2.. dah hilang satu nikmat..Allah dan tarik balik...

nasihat aku..jangan la korang makan kepala kambing..haha..nanti jadi mcm aku...hehe..
itu jer aku nak cite... sekian..

Monday, December 2, 2013

Promosi Disember 2013 Shaklee - Omega Guard Shaklee

Assalamualaikum...

Dalam entry ni aku nak promote sikit blog seseorang..
Entry kali ni berkenaan Promosi Disember 2013 oleh Shaklee. Produk yang diPromosi adalah Omega Guard Shaklee.

 Promosi Disember 2013 - Omega Guard Shaklee

Banyak kelebihan Omega Guard Shaklee. Ingin mengetahui lebih lanjut, sila lawati blog JomVitamin.Com atau Like Page Jom Vitamin Dot Com

Jika Berminat Boleh SMS / Whatsapp Nur Sumiran 0177319335

Meeting Lagi!!

Alamak..pagi2 ketua bahagian dah ajak meeting..
boring betul la..aku belum makan lagi...
ni dah dekat kul 11 pagi..meeting belum selesai lagi...
huhu..laparnya..

Aku dan pening ni sistem yang nak kena bangunkan..
dalam satu minggu ni mmg bz betul..
adeh...

Dalam meeting asyik kena sindir jer..
yer la..dah tak faham sistem baru...
kena byk usaha lagi ni...bg faham sistem..
banyak nak kena belajar....
nasib...nasib..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...