Click / Support

Saturday, May 23, 2009

Merdeka! Merdeka! Merdeka!


kami adalah orang terawal keluar dari bilik exam untuk paper akhir



Merdeka! Merdeka! Merdeka! itu la ucapan yang terkeluar dari mulut rakan-rakan aku setelah keluar dari bilik exam. dengan selesainya menjawab paper akhir itu, maka tamat la pengajian diploma kami selama 2 tahun ini di PSP.  Sudah lama aku menunggu saat-saat ini. Kepenatan selamat 2 tahun ini akan berakhir juga. Alhamdulillah.


Sebelum balik, kami satu kelas bersalaman dan bergambar ramai-ramai. Insya Allah kami akan berjumpa lagi di masa konvo nanti. merdeka!!!

Wajah-wajah kegembiraan ketika semua selesai menjawab papar last untuk sem last.

Wednesday, May 13, 2009

Amanat Ayah yang terakhir

Ada seorang ayah yang menjelang ajalnya di hadapan sang Isteri berpesan DUA hal kepada 2 anak laki-lakinya :
- Pertama : Jangan pernah menagih hutang kepada orang yg berhutang kepadamu.
- Kedua : Jika pergi ke kedai berniaga jangan sampai mukanya terkena sinar matahari.

Waktu berjalan terus. Dan kenyataan terjadi, bahawa beberapa tahun setelah ayahnya meninggal anak yang sulung bertambah kaya sedang yang bongsu menjadi semakin miskin.

Pada suatu hari sang Ibu menanyakan hal itu kepada mereka.

Jawab anak yang bongsu :
"Ini kerana saya mengikuti pesan ayah. Ayah berpesan bahwa saya tidak boleh menagih hutang kepada orang yang berhutang kepadaku, akibatnya modalku susut karena orang yang berhutang kepadaku tidak membayar sementara aku tidak boleh menagih".

"Juga Ayah berpesan supaya kalau saya pergi atau pulang dari rumah ke kedai dan sebaliknya tidak boleh terkena sinar matahari. Akibatnya saya harus naik teksi, padahal sebetulnya saya boleh berjalan kaki saja, tetapi karena pesan ayah itu, akibatnya penggunaan wangku bertambah banyak".

Kepada anak yang sulung yang bertambah kaya, sang Ibu pun bertanya hal yang sama.
Jawab anak sulung :
"Ini semua adalah kerana saya mentaati pesan ayah. Kerana Ayah berpesan supaya saya tidak menagih kepada orang yang berhutang kepada saya, maka saya tidak pernah memberi hutang sehingga dengan demikian modal tidak susut".

"Juga Ayah berpesan agar supaya jika saya berangkat ke kedai atau pulang dari kedai tidak boleh terkena sinar matahari, maka saya pergi ke kedai sebelum matahari terbit dan pulang sesudah matahari terbenam.
Kerananya kedai saya buka sebelum kedai lain buka, dan tutup jauh sesudah kedai yang lain tutup."

"Sehingga kerana kebiasaan itu, orang menjadi tahu dan kedaiku menjadi laris, kerana mempunyai jam kerja lebih lama".

MORAL CERITA :
Kisah diatas menunjukkan bagaimana sebuah kalimat di tanggapi dengan presepsi yang berbeda.
Jika kita melihat dengan positive attitude maka segala kesulitan sebenarnya adalah sebuah perjalanan membuat kita sukses tetapi kita boleh juga terhanyut dengan adanya kesulitan kerana hal rutin kita… pilihan ada di tangan anda.

'Berusahalah melakukan hal biasa dengan cara yang luar biasa'

Apa ada dalam kotak?

Satu hari ketika seorang ayah membeli beberapa gulung kertas bungkusan hadiah, anak perempuannya yang masih kecil dan manja sekali, meminta satu gulung.
"Untuk apa?" tanya si ayah.
"Nak bungkus hadiah" jawab si kecil.
"Jangan dibuang-buang ya." pesan si ayah, sambil memberikan satu gulungan kecil.
Keesokan harinya, pagi-pagi lagi si kecil sudah bangun dan membangunkan ayahnya, "Yah, Ayah…….. ada hadiah untuk Ayah."
Si ayah yang masih menggeliat, matanya pun belum lagi terbuka sepenuhnya menjawab, "Sudahlah…. nanti nanti saja."
Tetapi si kecil pantang menyerah, "Ayah, Ayah, bangun Ayah, dah pagi" "Eh… kenapa ganggu ayah… masih terlalu awal lagi untuk ayah bangun."
Ayah terpandang sebuah bungkusan yang telah dibalut dengan kertas pembungkus yang diberikan semalam.!
"Hadiah apa ni?"
"Hadiah hari jadi untuk Ayah. Bukalah Yah, buka sekarang."
Dan si ayah pun membuka bungkusan itu.
Ternyata di dalamnya hanya sebuah kotak kosong. Tidak berisi apa pun juga.
"Eh.. kenapa kosong?? Tak ada isi di dalamnya. Kan Ayah dah kata jangan buang-buang kertas bungkusan Ayah. Membazir tu"
Si kecil menjawab, "Tak Ayah….., ada isi tu… Tadi kan, Puteri masukkan banyak sekali ciuman untuk Ayah."
Si ayah merasa terharu, dia mengangkat anaknya. Dipeluk dan diciumnya.
"Puteri, Ayah belum pernah menerima hadiah seindah ini. Ayah akan selalu menyimpan hadiah ini. Ayah akan bawa ke pejabat dan sekali-sekala kalau perlu ciuman Puteri, Ayah akan mengambil satu. Nanti kalau kosong diisi lagi ya!"
Kotak kosong yang sesaat sebelumnya dianggap tidak berisi, tidak memiliki nilai apa-apa pun, tiba-tiba terisi, tiba-tiba memiliki nilai yang begitu tinggi. Apa yang terjadi?
Lalu, walaupun kotak itu memiliki nilai yang sangat tinggi di mata si ayah, namun di mata orang lain tetap juga tidak memiliki nilai apa pun. Orang lain akan tetap menganggapnya sebuah kotak kosong.

Moral:
Kosong bagi seseorang boleh dianggap penuh oleh orang lain.
Sebaliknya, penuh bagi seseorang boleh dianggap kosong oleh orang lain.
KOSONG dan PENUH - kedua-duanya merupakan produk dari "fikiran" anda sendiri. Sebagaimana anda memandangi hidup demikianlah kehidupan anda. Hidup menjadi bererti, bermakna, kerana anda memberikan erti kepadanya, memberikan makna kepadanya.
Bagi mereka yang tidak memberikan makna, tidak memberikan erti, hidup ini ibarat lembaran kertas yang kosong…
"Dan sesiapa yang berjuang (menegakkan Islam) maka sesungguhnya dia hanyalah berjuang untuk kebaikan dirinya sendiri; sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak berhajatkan sesuatupun) daripada sekalian makhluk" (al-Ankabut:6)

Tuesday, May 12, 2009

My Sweet Babies

Anak-anak ayah sudah botak ya..
Azhar dan Azfar

Saturday, May 9, 2009

Presentation Last web project system

Pagi ni aku dan rakan groupku (Hafiz) dan juga group2 lain dikehendaki membuat presentation projek akhir web. Semester ini adalah semester akhir kami.  group demi group telah present projek mereka. Giliran aku dan hafiz pula sudah tiba untuk present projek kami itu. Untuk part Slide Presentation, Hafiz yang present dan hafiz juga present sedikit untuk permulaan system kami itu. Selesai presentation oleh Hafiz, giliran aku pula. Aku present part system yang selanjutnya. Alhamdulillah kami berdua dapat present dengan baik. Alhamdulillah projek kami itu mendapat pujian dari En. Aza Husaini di mana katanya sistem kami itu mempunyai market value. 

Sistem kami ini, aku akan guna pakai di tempat kerja aku. Ini kerana sistem yang kami bina ini adalah sistem berkenaan dengan kerja harian kami. orang kata, sambil menyelam minum air la. Ibarat kata, projek akhir pun dapat disiapkan dan system tu terus boleh diguna pakai di tempat kerja kami. harap-harap dapat A projek kami ni. Kami bersyukur la kerana dapat supervisor yang banyak membantu kami dan pendapat yang berguna. En. Chung adalah Supervisor kami yang banyak memberi nasihat dan pandangan yang bagus dalam menyiapkan perojek kami itu. Tidak lupa juga kami banyak berterima kasih kepada Hafiz (programmer di Kementerian Luar) yang menjadi sumber rujukan kami dalam menyiapkan projek Sistem kami itu. Tak apa, nanti aku belanja ko makan yer, Hafiz?.. :-)

Thursday, May 7, 2009

Si Kembar Dah Botak

Erm...Rambut dicukur, sudah botak rupanya anak kembar aku ni. tapi tak apa, lagi nampak cute bila botak, betul tak?

Azhar

Azfar

Wednesday, May 6, 2009

Rak Nee Hua Jai Rao Jong (This Love Belongs to Our Hearts)




Released: 16 August, 2005
20 Episodes

Cast:

Theeradej Wongpuapan (Ken) as Phuwanai
Janie Thienposuwan (Janie) as Ravinna (Vina)
Aphinan Prasertwattanakul (M) as Chingchai
Pakjira Wannasut (Oh) as JiraJarang
Vorarit Vaijiaranai (S) as Payab
Sarocha Vatittapan (Tao) as Nalinee
Uttachai Anantamek as BuangSuang
Duangta Tungkamanee as Rarinthip

Synopsis:

Phuwanai is the only son of Dr.Phutas, a geologist. After he graduated, he works as the
photographer for the feature magazine in USA. He goes back to Thailand for vacation. He goes to vacation in Krabi and borrows the boat to go out to the sea for squid fishing at night.

Ravinna, a famous model comes to see her mother who calls her to see her in the yacht in the sea. Ravinna doesn't know that her mother sells her to Buang Suang because she wants the money for gamble. In the yacht, BuangSuang tries to rape Ravinna but she jumps into the sea to get away from him.

She swims and sees Phuwanai's boat, so she tries to get in to his boat but it sinks down. They both float to the deserted island and try to find the way to go back their home, but everything is an chaos because they always fight with each other all the time.

Later, Phuwanai makes the boat, so he and Ravinna can get back to the main land. But after they arrive, they are hunted by BuangSuang's jackals, so they have to get away together and find the way back to Bangkok. The advanture makes Phuwanai and Ravinna have a good feeling toward each other.

Click to watch this drama on youtube







Original Soundtrack
Song: Kam Tob Khong Hua Jai (The Answer of the Heart)
Artist: Pup Potato (male), Buachompoo Ford (Female)

Mai Roo Wa Took Yang Rawang Rao Song Khon Plian Pai Mueh Rai
I don't know when everything between us have changed.

Tae Roo Wa Klai Pen Kwam Sook Tee Kao Ma
But I know it turned to be happiness that come in...

Yoo Taen Kwam Ngao Nai Hua Jai
and replace the loneliness in my heart.

* Mueh Kon Chan Yang Keuy Kon Ha Kam Tob
Before, I used to search for the answer...

Wa Ja Mee Bang Kon Kerd Ma Pue Chan Mai
if someone was born for me.

Laew Kor Dai Kao Jai Wan Nee Mue Chan Mee Thur
And I know it now when I have you.

** Siang Hua Jai Man Dang Bok Chan
The sound in my heart tells me

Wa Thur Kue Kom Nan Tee Keuy Tam Ha
that you are that one who I used to search for.

Rak Tee Chan Mee Tee Ton Keb Wai Ma Nan
Love that I have ever kept for a long time,

Leuy Roo Wa Wan Nee Chao Khong Kue Krai
now I know who its owner is.

Chan Prom Laek Took Yang
I'm ready to exchange everything

Pue Mai Tam Hai Rao Hang Kan Saen Klai
so that we will not be apart far away.

Cheevit Took Wan Tee Lue Yoo Kong Rai Ka
Our everyday's lives that we have left may be worthless

Ta Hak Mee Krai Kon Nung Yaek Pai
if one of us separate away.

(??? */ **)

Siang Hua Jai Man Dang Bok Chan
The sound in my heart tells me

Wa Thur Kue Kom Nan Tee Keuy Tam Ha
that you are that one who I used to search for.

Rak Tee Chan Mee Tee Ton Keb Wai Ma Nan
Love that I have ever kept it for a long time,

Leuy Roo Wa Wan Nee Chao Khong Kue Krai
now I know who its owner is.

Rak Tee Chan Mee Tee Ton Keb Wai Ma Nan
Love that I have ever kept for a long time,

Leuy Roo Wa...Wan Nee Chao Kong Kue Thur
now I know that its owner is you.



Original Soundtrack
Song: Plai Fah (The skyline)
Artist: Golf Benjapol & Joom Naree-Krajang
Album: Be My Guest 2

Plai Fah...(Plai Fah...)
Skyline...(skyline...),

Kae Lub Tah Long Kong Pob Kan
just closing our eyes, we may meet each other...

Oob Kod Duang Jai Sai Sampan Tam Klang Kwam Fun Khong Rao
hold our hearts with the bond in our dream.

Dao Noi...(Dao Noi...)
Little star...(Little star...),

Prod Loy Ma Long Trong Hua Jai
please float down into my hearts...

Kep Kiao Kwam Kid Thung Chan Pai
and collect my yearning

Hai Thur Tee Plai Fah Klai
to give her/him at the far skyline.

Kid Thung Piang Thur...(Kid Thung Piang Thur...)
Miss only you.. (Miss only you...)

Nai Jai Chan Kid Thung Piang Thur
in my heart, I miss only you.

Mai Mee Kam Dai Ja Taen Jit Jai Mak Mai Tao Kam Nee Leuy
No any other words can represent my mind as much as this word.

Dao Noi...(Dao Noi...)
Little star...(Little star...),

Prod Loy Ma Long Trong Hua Jai
please float down into my hearts...

Kep Kiao Kwam Kid Thung Chan Pai
and collect my yearning

Hai Thur Tee Plai Fah Klai
to give her/him at the far skyline.

Kid Thung Piang Thur...(Kid Thung Piang Thur...)
Miss only you.. (Miss only you...)

Nai Jai Chan Kid Thung Piang Thur
in my heart, I miss only you.


Mai Mee Kam Dai Ja Taen Jit Jai Mak Mai Tao Kam Nee Leuy
No any other words can represent my mind as much as this word.

Plai Fah...(Plai Fah...)
Skyline...(skyline...),

Kae Lub Tah Long Kong Pob Kan
just closing our eyes, we may meet each other...

Oob Kod Duang Jai Sai Sampan Tam Klang Kwam Fun Khong Rao
hold our hearts with the bond in our dream.

Dao Noi...(Dao Noi...)
Little star...(Little star...),

Prod Loy Ma Long Trong Hua Jai
please float down into my hearts...

Kep Kiao Kwam Kid Thung Chan Pai
and collect my yearning

Hai Thur Tee Plai Fah Klai
to give her/him at the far skyline.

Hai Thur Tee Plai Fah Klai
to give her/him at the far skyline.

:. (Hope Your All Happy With This Drama).:

source: http://wasashimi.blogspot.com

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...