Click / Support

Sunday, December 28, 2008

Doa Akhir tahun dan Awal tahun



Alhamdulillah...Esok kita akan menyambut tahun baru 1 muharam 1430H...
Sama2 la kita berazam untuk terus berjaya dalam apa jual kita ingin kan..
jangan lupa untuk membaca doa akhir tahun dan awal tahun ya..



Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.


Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun”


Berikut adalah Doa Akhir Tahun






Maksudnya:
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.
Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.
Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata:“Hampalah kami di sepanjang tahun ini”.



Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.


Berikut adalah Doa Awal Tahun


Maksudnya:
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.
Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.




Saturday, October 25, 2008

Boring Kelas Network Hari Ni....

Aku punya la mengantuk dalam kelas ni...sambil2 duk dengar pensyarah mengajar kat depan ni...aku ambil kesempatan ni update info dalam blog aku ni la.. aku dah 2 minggu ponteng kelas... minggu lepas aku tak datang kelas coz wife aku tak sihat... hari ni aku datang kelas...boring pula rasanya..dah la subjek math td aku tak berapa faham...maklum la dah 2 minggu tak datang kelas...tak sabar rasanya nak habiskan pengajian aku ni...erm...sabar jer la..lagi pun dah tak lama..insya allah bulan 6 tahun depan tamat la pengajian aku kat psp ni.. huhu...mengantuk belul la...nota pulak dalam bi...lagi la boring... en.nizam duk menerangkan kat depan...aku duk main internet...duk check email n sebagainya...

Monday, October 6, 2008

Pantai Kampung Kuala Abang

Hari raya ke 5 iaitu 5.10.08 aku bertolak balik ke shah alam.. dalam perjalanan, kami singgah ke pantai kuala Abang, Terengganu. Pantainya memang cantik dan airnya pula memang bersih..kalau nak mandi manda tu memang boleh sangat..

Menikmati keindahan alam ciptaan Ilahi.

Keunikan dan keindahan...tidak jemu mata memandang...di saat hati terasa tenang dan jiwa terisi dengan dengan kata-kata indah.


Raya Puasa 2008

Raya pertama dan ke dua aku beraya dia rumah mertua aku... ni raya ke 3 baru beraya dia kg dia Terengganu.. tapi raya tahun ni along tak balik beraya...so, tak dapat la beraya dengan along.

Keseronokan beraya bersama2 adik beradik.

Wednesday, September 24, 2008

Inforana (Tempat Kerja Lama)

Gambar ni diambil time aku bekerja di sebuah kolej Swasta di Terengganu. Nama kolej tu adalah INFORANA. ini adalah barisan staf dan pensyarah di kolej tersebut...

Ni gambar time aku memberi tunjuk ajar kepada bebudak praktikal dalam membuat network configuration... aku pun lupa la sapa nama budak ni... yang aku masih ingat budak praktikal under aku dulu adalah asiah, noor, suhaili dan amin...time ni aku sebagai pensyarah kat kolej tu mengajar budak MLVK tahap 3.

Ini pula gambar time seminar yang Inforana anjurkan untuk usahawan-usahawan di terengganu. para usahawan diajar membina laman web sendiri bagi menaikkan lagi nama perniagaan mereka. dan tenaga pengajarnya adalah kami... seperti En.Ishak(entah ke mana dia sekarang pun aku tak tau), Cik Ina( sekarang sudah bergelar Puan - dah ada anak sorang), Cik Zatul(Serang ni juga sudah bergelar Puan- tengah berbadan dua skrg), Cik Ain(juga sudah bergelar Puan), Cik Syikin(dah bergelar Puan-tapi aku tak tau mana dia sekarang ni) dan aku sendiri. seminar diadakan selama 2 hari...so, kami tenaga pengajar dan juga peserta bermalam di salah sebuah hotel di bandar Kuala Terengganu. Berdiri di belakang dari kiri: amin, rozi.. duduk dari kiri: ina, syikin, ain, khairul, asiah, dan noor.

Ini gambar time Pendaftaran untuk Seminar Laman web. yang sebelah aku ni nama dia Norsafarina, dan sorang lagi tu nama dia Ain. masih ingat lagi saat2 bergelar pensyarah dan saat2 bersama students dulu...memang menyeronokkan...

Tuesday, September 23, 2008

DIA menyayangimu..

Baru tadi kawan aku msg aku menggunakan ym...dia hantar kata yang betul2 menyentuh perasaanku..bukan bukan sedih atau marah tapi kata-kata itu boleh membuatkan kita semua tersedar akan KEESAANNYA... di sini aku ingin berkongsi akan kata2 itu dengan kawan2.. kata2 itu adalah seperti berikut:

Bila Allah cepat makbulkan Doamu,
Maka DIA Menyayangimu,
Bila DIA Lambat Makbulkan doamu,
Maka DIA Ingin Mengujimu,
Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu,
Maka Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu.
Oleh itu, Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH Dalam Apa Jua Keadaan Pun... Kerana Kasih sayang ALLAH Itu Mendahului KemurkaanNya..."

PSP Di Hatiku

Hari ini aku nak paparkan gambar2 lama aku...kawan2 mesti nak tgk kan...ini gambar time aku belajar kat PSP, time sijil...memang banyak kenangan time aku bergelar student dulu..kepada kawan2 yang gambarnya terpampar di page ini...jangan marah yer...relakan la walaupun pahit untuk melihatnya..

Ini kalau kawan2 nak tau gambar time kami sem 1 kat PSP. jangan kawan2 terkejut bila lihat ada perempuan 2 orang pada gambar ni..jangan salah paham...merekat tu bukan perempuan.. dua2 lelaki...time ni kami ada malam kebudayaan..dan kami semua terlibat dalam persembahan itu..dalam lakonan tu ada la memerlukan watak perempuan..tapi budak2 kami ni kreatif...kami ambik la lelaki menggantikan watak perempuan tu...memang seronok waktu tu...kami semua di ketawakan oleh rakan2 yang lain.. yang lawaknya...kami dikehendaki mengenakan lipstic pada bibir...aduh...korang nak tau tak siapa lelaki berpakaian wanita ni? yang rendah tu namanya Rofan(mmg lawak orangnya...) yang tinggi tu..erm...segan la pula aku..yang tinggi tu aku lah.. keh keh keh.. bila aku ingat2 balik waktu tu mmg seronok.. sebenarnya ada 3 waktak yang berpakaian perempuan...tapi habis jer persembahan..dia terus salin pakaian...terus pakai pakaian lelaki...kalau tak, dia jadi mcm aku ni la..nak tau siapa dia? orangnya adalah yang duduk tu...yang pakai baju hitam. nama dia Anas...dia tu pun lawak juga..

Ini pula gambar time kami semua AJK Kamsis pergi ke kem motivasi di Sungai Tukun... ini la wajah2 kawan2 aku dulu...seandainya koran semua terbaca atau terbuka page blog aku ni.. korang mesti ingat aku punya.. macam Das, Usop, Anas, Amir, Fatimah, Fazli macho, taufik, zaim, hakimi, hatim, mat yan, mat nor, dan ramai lagi la..itu je la nama2 yang aku ingat yang wajah mereka ada dalam gambar ni...nama2 yang aku tak sebut tu, jangan la korang terasa plak..aku masih kenal wajah korang, cuma nama jer lupa...

Ini pula gambar sahabat2 sekelasku sem 1 waktu sijil dulu.. gambar ni diambil kat Taman Shah Bandar, Kuala Terengganu. waktu ni kami ada lawatan sambil belajar ke kenyir...syarat jer tu lawatan sambil belajar ke Kenyir, Terengganu. yang sebetulnya lawatan kelas ke Tasik Kenyir...dan kami bermalam di Sekayu, Terengganu...memang manis kenangan ni bila ingat balik..aku masih teringat akan zaim..waktu malam di Sekayu...dia ternampak aku duk main gitar sorang2...setelah dia balik ke tempat penginapan..dilihatnya aku ada kat tempat penginapan kami...so siapa yang duk main gitar tu? erm...zaim dah jumpa org lain la tu...biasa la tempat kawasan hutan mcm tu..kerap berlaku perkara mcm tu...cuma kita kena beringat jer la... untuk pengetahuan pengunjung...ada antara rakan kelas kami ini dah bertemu jodoh satu kelas...nak tau sapa? antaranya adalah Diana&Azli, Fendi&Zakiah.... dah jodoh...mmg tak ke mana... :-)

Gambar ni di ambil time kami melepak kat atas bumbung Kamsis PSP, tingkat 3. kalau jatuh ni..mmg pecah kepala n patah leher ni...tak lama lepas tu kami kena ligan dek Ustaz... apa lagi...lari langkah seribu la.. dari kiri : aku, anas, pelo dan asry... erm seronok betul...

Ni la wajah kitorg time boring...duk bergambar kat depan pintu masuk kamsis Bestari 2 dengan pelbagai aksi...berdiri di belakang: pelo, rofan, anas(kedah), rozi...duduk dari kiri: anas(ganu) dan B.

Gambar ni lagi sempoi...ni time birthday Affan...apa lagi...mmg kena la dia... aku masih ingat lagi.. aku, anas dan rofan pergi cari tali tak jumpa..last sekali potong tali kat tempat main badminton...kalau warden tau ni mmg nahas kami... tali tu kami guna buat ikat Affan... kemudian kami humbankan Affan ke tandas...kami siram dia dengan air...seterusnya kami taruk tempun gandum ke atas kepala dia...last sekali kami pecahkan telur ayam ke atas kepala dia..mmg kasihan dia..tapi sudah menjadi kebiasaan kami mcm ni...dapat tahu je birthday kawan2...mmg kena la kawan tu... setelah itu kami lari la sembunyikan diri...buat Affan..jika anda terbuka atau terlawat la blog ini..harap ko ingat la saat2 ko kena "pelekoh" dek kami.. :-)

Ni sahabat baik aku, anas. ni time sem1 PSP...kami satu kelas buat lawatan sambil belajar ke Sekayu, Terengganu...

Monday, September 22, 2008

Melepak di Padang Kota Lama (Penang)

Aku dan Abu



Aku dan Hafiz



Ni gambar time selesai Final exam sem 1 diploma..setelah penat bertungkus lumus dengan study...aku, hafiz dan abu gi melepak kat Padang Kota Lama...menarik juga..

Sahabat Lama (anas)

Ni kawan aku time sijil dulu...kami berkawan start tahun 2000. sehingga kini kami masih berhubung...time diploma pun kami masih satu kelas...lawak betul la..tp apa2 pun, ko memang best la anas..perangai ko masih macam dulu...:-)

Kawan Rumah Lama

Ni kawan2 aku kat rumah sewa Seksyen 17 dulu.. dari kiri mat, ajaq, faiz, lie dan rozi.

bunga ni telah digubah oleh faiz..gambarnya ada kat atas..faiz dan ajaq memang kerjayanya membuat andaman untuk pengantin. kalau kawan2 nak kahwin...boleh la aku rekmen kat dorang ni..hasil kerja pun cantik.. sesiapa yang berminat untuk dapatkan khidmat mereka, klik di sini

Kenangan Convo PSP 2003

Ni gambar lama..Convo PSP 2003..seronok bersama kawan2 lama.. ada masa terluang teringin aku nak buat reunion..nak jumpa balik member2 lama..

Sunday, September 21, 2008

Puncak Gunung Angsi (Negeri 9)

XPDC bersama rakan Kolej PTPTL menuju ke Puncak Gunung Angsi.

XPDC Ke Gunung Bubu, Perak

 


Best betul dapat sampai ke Puncak Gunung Bubu..pengembaraan selama 3 hari 2 malam...

Puncak Gunung Bubu


 

Kawan Lama (zaim)

Kawan satu kelas time belajar dulu...budak kelantan yang baik hati...:-)

Mak, Abah Datang

Mak Abah (mertuaku) aku juga datang jalan2 ke rumah sewa kami.

Mak Datang Dari Kampung

Dah lama aku dan isteri tak balik kg.. Mak datang dari kampung semata2 ingin melawat aku dan isteri...thanx mak..Raya ni aku balik la mak....

Kenduri Kahwin Nana & Jali

Tahniah diucapkan kepada Nana & Jali...Semoga bahagia hingga ke akhir hayat...semoga cepat dapt cahaya mata..:-)




Rakan-rakan office semua datang memeriahkan lagi majlis Perkahwinan mereka.

Thursday, September 18, 2008

Mospeada



kartun mengisahkan motor yang bertukar menjadi robot... hero dia nama apa pun aku pun dah lupa da...

Jem and The Hollograms



Kartun ni pun best...juga katun time aku kanak2... aku tengah mencari video kartun ni... teringin nak tengok lagi... kartun penuh dengan nostalgia...seronok bila ingat kembali zaman2 tu... :-)

Blue Blink



Ini ada satu lagi cite kartun zaman kanak2 aku... cite Blue Blink...mengisahkan seorang budak bersama seekor haiwan yang bernama blue blink...yang ingin mencari ayahnya yang hilang diculik oleh penjahat...

Robotech: The Macross Saga

Robotech: The Macross Saga. I must say this is really good. This story reminds me of the new Battlestar: Galactica series (which is also very good). The animation is of course old school but hey, that's half the entertainment. The voice acting is better than some animes of today that are brought over. This is definately recommended. What would be interesting is a remake and dub the old voices over it, but the classic animation is part of the charm. I also realized that I used to watch this when I was just a wee lad. Just a walk down memory lane I suppose. more info click here.

Wednesday, September 10, 2008

Stewardess Monogatari



Ada lagi cerita yang aku paling minati pada zaman kanak-kanak aku tu...iaitu "Stewardess Monogatari"...yang mengisahkan perjalanan seorang pelatih (pramugari) bernama CHIAKI yang jatuh cinta pada pengajarnya (kapten). Nama Chiaki yang sebenar adalah CHIEMI HORI. di jepun, dia merupakan seorang penyanyi yang sangat popular pada tahun 80an. Dia dilahirkan pada tahun 15/2/1967. kiranya umurnya skrg dah cecah 41 tahun la...seingat aku cerita "Stewardess Monogatari ni ditanyangkan sekitar 90an di tv1.. nanti kita bagi cadangan kat tv1 suruh siarkan lagi cite ni...memang nostalgia gila cite ni.. aku akan try cari cite ni..dah dapat nanti aku pas kat sesiapa yang nak... nak tau lebih lanjut pasal Chiemi Hori ni..anda boleh Click Here.


Moero Attack


Moero Attack memang best cite tu...siapa yang zaman kanaknya sekitar 80an...mmg tau akan cite ni..tak silap aku ia ditayangkan sekitar tahun 1988. memang best gila cite ni..boleh dikatakan pada waktu itu satu malaysia menonton cite tu..mengisahkan gadis yang bernama Chun yang mencari ibunya... Aku masih ingat lagi lagu2 yang dinyanyikan oleh pasukan bola tampar kepada cikgu hiroshi... lagunya "cikgu hiroshi...cikgu yang baik hati..".....lebih kurang macam tu la....

Aku percaya korang mesti merindui cerita ini kan.. sekarang ni aku sedang berusaha untuk mencari mana2 sumber bagi mendapatkan cite tu... jika sesiapa ada sebarang maklumat mengenai cite tu boleh la bgtau aku atau pun korang ada menyimpan vcd atau dvd cite ni..harap kasitau aku.




Wednesday, July 9, 2008

Cara Melihat Aura


Cara melihat aura? Untuk melihat Aura sebenarnya tidaklah begitu sukar. Berikut ini bagaimana cara melihat aura dam anda mampu melihat warna aura tersebut.

Cara melihat aura adalah pastikan rakan anda berdiri dengan jarak lebih kurang 50 cm di hadapan satu dinding atau latarbelakang yang berwarna putih. Mintalah rakan anda bertenang dan bernafas dalam - dalam. Supaya dapat melihat aura dengan baik , sekurang-kurang nya anda hendaklah berada dalam jarak 3 meter dan cahaya tidak boleh terlalu terang .Cahaya alam merupakan cahaya yang paling baik. Cara terbaik melihat aura melihat di sekitar kawasan kepala dan bahu.

Setiap orang akan mampu melihat aura dan warnanya.Cuma waktu anda menguasai mungkin berbeza-beza. Namun sekarang terdapat alternatif lain cara melihat aura. Iaitu dengan menggunakan Kirlian Photography. Teknik foto aura ini dicipta oleh dua orang Russia iaitu Semjon dan Welentina Kirlian.

WARNA AURA DAN PERSONALITI

Serba sedikit mengenai warna-warna aura, Saya tidak memberikan secara detail, cuma sekadar pemahaman saya, semasa saya mempelajari terapi melalui aura reiki.Namun begitu Aura adalah terlalu kompleks dan sentiasa berubah-ubah, ia tidak boleh mentafsir secara mudah berdasarkan pada warna aura itu semata-mata.


Warna Merah adalah warna emosi dan menyediakan sumber energi.

Warna Oren adalah satu warna yang melambangkan hangat, kreatif dan emosi.

Warna Kuning adalah satu daripada warna aura yang mula-mula dan paling mudah untuk dilihat.

Warna kuning pucat yang mengelilingi garis rambut menunjukkan optimis. Kuning adalah warna aktiviti mental. Ia mempengaruhi peluang pembelajaran yang baru, kepintaran, cerdik dan intelek. Warna kuning adalah warna yang mempengaruhi kekuatan idea dan kebangkitan kebolehan fizik.Semakin dalam dan gelap warna kuning itu akan mempengaruhi sifat yang agak kritikal dan bersifat dogma.

Warna Hijau adalah satu warna yang melambangkan sensitif dan cita-cita yang tinggi. Ia mempengaruhi tumbesaran, simpati dan ketenangan. Ia berkaitan dengan individu yang boleh dipercayai, berdikari dan minda yang terbuka. Warna hijau muda menunjukkan kebolehan penyembuhan. Ia adalah warna kekuatan dan persahabatan.Makin gelap warna hijau mempengaruhi kepada kegopohan, cemburu dan ketidakpercayaan.

Warna Biru adalah warna yang mudah untuk dilihat dalam banyak-banyak warna aura. Ia melambangkan kepercayaan atau keyakinan .

Warna Ungu Violet adalah warna yang mewakili kehangatan. Ia adalah warna yang mempemgaruhi hati dan minda , iaitu gabungan fizikal dan spiritual.Ia mempengaruhi semangat berdikari dan intuisi. Warna keungu-unguan yang semakin tebal menunjukkan kebolehan untuk menghadapi hubungan dengan secara praktikal. Warna yang pucat mempengaruhi kemanusiaan dan hubungan kerohanian. Warna ungu-kemerah-merahan menunjukkan keinginan dan cita-cita yang tinggi.Semakin keruh warna ungu tersebut maka ia menunjukkan kekuatan dalam menghadapi sesuatu. Ia juga menunjukkan imaginasi erotik yang tebal. Ia juga mempunyai kebolehan untuk menarik simpati dan juga seorang yang tidak dapat memahami orang lain.

Merah jambu adalah warna kasih-sayang dan warna kesucian. Ia mempengaruhi keceriaan dan semangat setiakawan. Bila melihat dalam aura, ia menunjukkan kesunyiaan, kasih-sayang dan kecantikan. Warna merah jambu menunjukkan seseorang itu tidak matang,terutama warna merah jambu yang agak keruh. Ia juga menunjukkan seorang yang amat amanah, juga seorang yang mempunyai rasa kasih-sayang dan juga seorang yang berwawasan.

Warna Emas adalah warna yang menunjukkan tenaga rohani yang cukup dinamik dan seorang yang mempunyai satu kekuatan. Warna emas yang keruh menunjukkan seseorang itu dalam proses membangkitkan inspirasi yang tinggi . Ia juga mempengaruhi proses kimia yang masih lagi aktif, bermakna individu tersebut masih cuba berusaha untuk menukar hidupnya kepada kehidupan yang lebih sempurna.

Warna Kelabu adalah warna kemasukan. Ia menunjukkan pergerakan ke arah membongkar kebolehan yang terpendam. Warna kelabu yang hampir kepada warna perak menunjukkan kebangkitan tenaga kewanitaan. Ia juga tenaga dan kebolehan untuk iluminasi, intuisi dan daya imaginasi yang kreatif.Warna kelabu yang agak keruh menunjukkan ketidakseimbangan fizikal, istimewa kepada aura yang berdekatan pada bahagian badan. Ia juga menunjukkan keinginan untuk meninggalkan tiada satu kerja yang diberikan yang tidak akan diselesaikan. Seorang yang mempunyai aura yang berwarna kelabu adalah seorang yang suka berahsia dan seorang yang suka bersendirian.

Warna Perang selalunya muncul dalam medan aura. Walaupun kebanyakan orang mengatakan perang sebagai hasil daripada ketidak seimbangan atau kurangnya tenaga, ini adalah tidak benar. Perang adalah warna bumi. Bila ia muncul pada kawasan atas kepala, ia akan mempengaruhi pembesaran yang baru.Aura perang yang melintasi muka atau kepala menunjukkan keinginan untuk diskriminasi. Jika ia muncul di sekitar kawasan cakra, ia menunjukkan bahawa bahagian tesebut perlu dibersihkan. Warna perang susah untuk ditafsirkan, kerana ia senang mempegaruhi kawasan masaalah dalam fizikal.

Warna Hitam adalah satu warna yang amat mengelirukan dalam spektrum aura. Ada sesetengah pihak mengatakan bahawa jika aura hitam hadir dalam diri seseorang, ia menunjukkan kematian atau jangkitan penyakit yang berat. Namun ada pendapat mengatakan ianya adalah warna pelindungan. Ia adalah satu warna yang melindungi individu tertentu daripada tenaga luar. Bila melihat aura ini, menunjukkan individu tersebut melindungi dirinya sendiri. Ia juga menunjukkan yang individu tersebut seorang yang ada sesuatu rahsia.

Warna Perak berkilauan Ia selalunya amat berkelip-kelip dan berwarna perak. Ia menunjukkan seorang yang terlalu kreatif . Jika hadirnya aura berwarna sebegini, ia sebagai penunjuk yang menandakan individu tersebut , individu tersebut seorang yang terlalu kreatif .

Wednesday, March 19, 2008

Kursus Kemahiran Asas Kaunseling

Hari ini pagi2 lagi saya kena mengikuti kursus Kemahiran Asas Kaunseling yang bertempat di Dewan Al-Ghazali JPbSM. hujan pun lebat pagi ni..tapi tak per saya tompang rakan sekerja yang sama2 mengikuti kursus ini untuk ke sana..dalam sesi yang diadakan...saya rasa begitu seronok kerana pendedahan2 yang diberikan oleh penceramah amat menarik...
pendedahan tentang hubungan dengan sesama rakan sekerja juga diberitahu...dan juga cara untuk memberi khidmat nasihat kepada sesiapa sahaja yang ada masalah...
di akhir sesi, kami semua yang terdiri daripada staf sekerja seramai 36 orang diberi satu kes untuk diselesaikan by group. setiap group dikehendaki melakonkan beberapa watak berdasarkan kes yang telah diberikan. yang menariknya saya sendiri kena lakonkan satu watak. kisahnya saya memegang watak ramli dan ramli ini ada seorang isteri yang bernama ziana juga merupakan saudara beru islam dan mereka mempunyai 3 orang anak. yang menjadi masalahnya sekarang si ramli ni kerja sebagai pegawai dan selalu out station dan jarang pulang ke rumah... si ramli sebagai seorang islam, dia tidak pernah mengajar ziana solat malah membimbing dalam agama pun tidak pernah...si ramli ni mula la buat hal...dikatanya ziana ni macam2... tak pandai jaga anak la... dan menuduh ziana tidak pernah solat malah membimbing anak2 pun tak pandai...
ziana sedih dan membidas kata2 si ramli dan mengatakan suaminya itu tidah pernah membimbingnya ke arah agama dan tidak pernah mengajarnya solat... pada masa yang sama si ramli sudah menjalinkan hubungan dengan perempuan lain dan bercadang untuk mengahwini perempuan itu dan juga menjadi ibu kepada anaknya itu. ziana sedih dan terus mendaptkan khidmat kaunseling....
dalam cerita tersebut, group kami juga diarahkan supaya melakonkan perbualan ziana dengan konselor. konselor tersebut mesti la meberi khidmat bantuan dan nasihat kepada ziana bagi menyelesaikan masalah rumahtangga ziana dan ramli.
group kami melakonkan watak masing2 dengan bersungguh2 dan mendapat pujian daripada penceramah....
semua group juga turut membuat persembahan mereka... masing2 seronok la dengan kursus hari ini...banyak memberi ilmu pengetahuan kepada kami semua...

Tuesday, March 18, 2008

Subhanaallah....




Allah itu Maha berkuasa... ini la kejadian tuhan yang tidak mampu sama sekali makhluk di alam semesta ini menciptanya.

:-)

Sunday, March 16, 2008

Rakan Satu kelas




Rakan-rakan satu kelas time sem 1...sesi julai 2007. kami seramai 13 orang semuanya... berdiri dari kira di belakang (alif, juraimi), berdiri di tengah dari kiri (nurul saliza, basharina, najihah, abu sufian, ashraf, hafiz), duduk dari kiri (rozi, mizan, firhan, nurul safian dan justana).


Berdiri dari belakang: hafiz, mizan, rozi...duduk: ashraf



Berbuka puasa di rumah alif, 2007




shamfariz
http://shamfariz.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...