Click / Support

Thursday, December 26, 2013

Mari Belajar Bahasa Thai - Lanjutan

Assalamualaikum.. 
kepada semua pengunjung blog shamfariz 
post ini adalah lanjutan dari post Mari Belajar Bahasa Thai. 
so, selamat belajar..

Perbualan dalam bahasa thai

1. ya tam yang nan = jangan buat macam tu = อย่าทำอย่างนั่
2. phom jah pai haa khun prung ni = saya akan pergi bertemu awak esok = ผมจะไปหาคุณพรุ่งนี่
3. khun jah pai du nang kab phom mai = awak mau pergi menonton film dgn saya? = คุณจะไปดูหนังกับผมไหม...?
4. khun yim suai nah = kau senyum cantik = คุณยิ้มสวยนะ
5. kin ahan tiang leaw rue yang = adakah kau sudah makan tengah hari
6. funtok tukwan = hujan tiap2 hari = ฝนตกทุกวัน
7. thi nan penyang ngaibangggg = macam mana di sana = ที่นั่นเป็นอย่างไงบ้าง
8. pom yang mai kin kau leaw = saya belum makan nasi lagi = ผมยังไม่กินข้าวเลย
9. Pahyayam topai = Usaha lagi = keep on trying = สู้ต่อไป
10. Lahmaad = sembahyang = ละหมาด
11. Yim = senyum = ยิ้ม
12. Huarohh = suka = หัวเราะ
13. Siajai = sedih hati = เสียใจ
14. sabai jai = suka hati = happy = สบายใจ
15. kaii jai = demam hati = lovesick = ไข้ใจ
16. Yindee tunrab tuktan krab = Selamat datang = welcome everyone
17. sabai dee mai wanni?? = apa khabar hari ini?
18. Sayang, Kamu sudah makan atau belum = Thee rak, kin kau re yang?
19. Thee rak = sayang, kin = makan, kau = nasi, re = atau, yang = belum
20. Ayah Ibu, aku sayang kalian = Po Me, Phom/chan rak Khun = Po ( ayah) Me ( ibu/emak) Pom/chan (saya/aku) rak (sayang) khun (kamu).
21. kern ni = malam ini = คื่นนี้
22. wanni = hari ini = วันนี้
23. muah kern = last night = เมื่อคื่น
24. muah waan = yesterday = เมื่อวาน 
25. prung ni = tomorrow = พรุ่งนี่
26. prung ni shaoo = esok pagi = พรุ่งนี้เช้า
27. mareen ni = the day after tomorrow = มะรื่นนี้...
22. Chan jah pai talad,= saya mau pergi ke kedai/pasar,ฉันจะไปตลาด,,,
23. kayan = rajin ขยัน
24. kriatkraan = malas เกรียจคร้าน
25. nang = duduk =  นั่ง
26. rong pleng = sing a song = ร้องเพลง
27. mai penrai krab (kab) = tak apa = never mind = คัฟ ไม่เป็นไรคัฟฟฟฟ...
28. nang = duduk =  นั่ง
29. non = tidur =  นอน
30. len = main = เล่น
31. do = lihat = ดู
32. tamngan - buat kerja ทำงาน
33. kian = tulis เขียน 
34. ann =  baca =  read อ่าน 
35. derm = minum ดื่ม 
36. pai = pergi =  ไป
37. ma =  mari = มา 
38. arom dee = good mood = อารมณ์ดี
39. arom siah = bad mood = อารมณ์เสีย 
40. akat dee wanni = nice weather today = อากาศดีวันนี้
41. ko hai khun chok dee = wish u good luck = ขอหั้ยคุณโชคดี
42. Tammai = kenapa = why = ทำไม
43. yang rai = bagaimana = how = อย่างไร,
44. Krai = siapa = who = ใคร
45. muah rai = bila = when = เมื่อไหร่
46. thi nai = di mana = where = ที่ไหน,
47. arai = apa = what = อะไร,
48. chokdee = g00d luc โชคดี,
49. cold = yen = เย็น
50. ron = panas = hot = ร้อน
51. ma = mari = มา
52. pai = pergi = go = ไป
53. chan kid tung ter = saya rindu awak = i miss u = ฉันคิดถึ่งเธอ
54. chan mai kuaw lerm ter = saya takkan lupakan awak = i never forget u = ฉันไม่เคยลื่มเธอ
55. ya tam yang nan - jangan buat macam tu = อย่าทำอย่างนั่น
56. phom jah pai haa khun prung ni = saya akan pergi bertemu awak esok = ผมจะไปหาคุณพรุ่งนี่
57. khun jah pai du nang kab phom mai = awak mau pergi menonton wayang/film dengan saya = คุณจะไปดูหนังกับผมไหม...?
58. khun yim suai nah = kau senyum cantik = คุณยิ้มสวยนะ..
59. khun chee aray = kamu nama apa?
60. wan ni wan suk = hari ni hari jummat – วันนี้วันศุกร์
61. ni = ini = นี้
62. nan = itu = นั่น
63. thi ni = di sini
64. thi nan = di sana = ที่นั่น
65. puankan talodpai = sahabat selamanya = friend forever = เพื่อนกันตลอดไป

Semoga Bermanfaat

Monday, December 16, 2013

Dapat serunding daging la pagi ni...

pagi2 nak pergi kerja..wife tapaw belebat pisang suruh makan kat opis..
kat opis aku makan la beberapa ketul...selebihnya aku bg kat budak opis.. seronok la dorg...
manak tak seronok..jumaat lepas aku bawa belebat nangka... ari ni belebat pisang pula...

tak lama kemudian.. datang la kakak2 opis tu kat meja aku.. bagi serunding danging yang ditaruk dalam bekas belebat tadi.. Alhamdulillah...

dorang siap gurau lagi...suruh buat nasi dagang..katanya ada yang mengidam..haha..macam2..
tengok la ya..tak leh nak janji...
bukan tak nak bawa..tapi faham2 la..pergi kerja dan balik keje, jalan sentiasa jem...
itu pun aku bawa motor...
kalau naik kereta..lagi la...
kalau kat opis lama..senang...tak la jem macam kat shah alam..

In Shaa Allah.. ada rezeki..ada kesempatan..aku buat la dorang...

Bunga Kunyit Ulam Kegemaranku...

Entry kali ni aku nak bercerita tentang Bunga Kunyit..
Bunga Kunyit memang tidak asing lagi bagi aku... dari dulu hingga kita...
aku pasti masih ramai rakyat malaysia masih belum pernah menikmati kesedapan bunga kunyit ini..
Bunga kunyi kalau di pantai timur, terutama di Terengganu..bunga kunyit dijadikan sebagai ulam.. 
sangat sedap bila dicicah dengan budu atau sambal belacan...
setakat pemerhatian aku, pokok kunyit agak lambat la nak berbunga..
penat menunggu kunyit berbunga...:)

bunga kunyit

aku sering bertanya orang2 yang di luar pantai timur... mereka tidak pernah tahu yang bunga kunyi boleh dijadikan sebagai ulam... sayang bukan?

aku masih ingat..aku pernah sarankan kepada kakak iparku agar mencuba bunga kunyit...
setelah dirasa..katanya sedap... erm..itu la..daun kunyit pun org makan.. masakan pula bunga kunyit kan..?

Khasiat Bunga Kunyit?.. alamak..aku tak pasti la pula.. korang boleh google ya..
cuma melalui entry kali ni, aku sarankan korang cuba la bunga kunyit..
jadikan bunga kunyit sebagai ulam...

Tuesday, December 10, 2013

Rak Buku Di Bilik Tamu

Sukanya tengok rak buku ni..
rak ni aku ambil dari rumah sewa..bagi...
asal warna coklat.. tp aku dah warnakan dengan warna putih...
dan pasangkan kat dinding...
rak buku yang diletakkan di bilik tamu...

ini la dia rak buku tu...

buku yang ada pun tak terbaca...

masih ada lagi buku yang tak disusun kat rak ni...

Tugasan Ke Dua Booking System

Pagi ni dapat tugasan ke dua...kena buat sign up page.
kena tambah maklumat untuk diisi oleh pengguna untuk register..
sistem ini meggunakan pengaturcaraan coldfusion..
aku pun tengah belajar ni... 
coldfusion agak berbeza dengan PHP..

popup box login

popup box sign up

harap dapat siapkan hari ni...

Nasi Dagang Terengganu Rm 3.00

Pagi ni sarapan nasi dagang jer..
kat cafe bawah ternampak ada orang jual nasi dagang terengganu...
dah lama tak makan nasi dagang... teringat pula nasi dagang mak yang sedap tu...
so, aku beli satu..harga rm3.00...
saja nak tau adakah nasi dagang rm3.00 ni dapat tandingi nasi dagang mak..

ini dia nasi dagang..

nasi tak banyak sangat pun..

ini la yang aku sarapan pagi ni...

erm..tak leh tanding nasi dagang mak aku la..
tak sedap sangat...kuah pula agak masin...dan kurang manis...
nasi dagang budget kot..

tak puas rasanya..ni nak kena buat sendiri..
guna resepi nasi dagang terengganu yang mak aku ajarkan..
nasi dagang mak the best la..

Thursday, December 5, 2013

My Best Friend Datang Rumah..

Sabtu lalu kawan baikku satu family first time datang rumah baruku...
sebelum ni datang rumah sewa jer..

ini la kawan baikku (Amir) dari sekolah sampai la sekarang..
sampaikan Amir dapat anak kembar.. aku pun dapat anak kembar...
anak Amir kembar seiras lelaki.. anak aku pun kembar seiras lelaki...
anak Amir pun sebaya dengan anak aku...
dalam adik beradik Amir ini ada juga yang kembar.. 
Nama adiknya Bukhari dan Muslim...

inilah gambar kami sweet 35...


kenangan bersama Amir masa segar dalam ingatan ku..
banyak kenangan kami berdua..lebih2 lagi zaman persekolahah..

Aku masih ingat...
kami pernah pergi memancing kat parit besar kat Terengganu...
bawa balik ikan satu baldi.. pergh..seronok...

pada hari yang lain kami pergi memancing..
dapat ikan kami bakar ikan kat kawasan memancing tu juga..
walaupun garam lupa bawak..tapi ikan tetap sedap dimakan..
yang paling tak tahan..memancing dapat labi-labi...
terpaksa la potong tali pancing tu...

ini gambar masa lawatan ke pancur bijih, bukit jong.. umur kitorg waktu ni 15 tahun.. sweet kan?

dalam kelas ketika waktu rehat..

pernah satu ketika..kami ditugaskan membuat kajian sejarah tempatan (untuk subjek sejarah)...
kami hanya berbasikal sejauh berbatu2..untuk sampai ke destinasi tempat yang nak dijadikan bahan kajian kami...
penat memang penat..tapi sangat seronok...



2 orang sebelah kiri ini adalah anak kember Amir..yang sebelah kanan anak kembar aku...


Akrabnya kami sehingga Amir menjadi anak angkat mak aku...
Amir memanggil mak ayah aku dengan panggilan Mak dan Ayah...

Semoga persahabatan kami berkekalan hingga akhir hayat...


Wednesday, December 4, 2013

Nasi Lemak Rm2.20

Alhamdulillah...syukur..
baru jer lepas makan nasi lemak rm2.20 yang aku beli kat tepi jalan perjalanan nak ke tempat kerja tadi.. Ok la harga tu..
lauk ayam..
Pagi ni ada perbincangan pasal sistem Booking lagi.. tu yang sarapan awal...

Tuesday, December 3, 2013

Penangan Gulai Kepala Kambing..Pergh!!

Pagi2 sebelum start kerja nak cite sikit..
duk tengok2 gambar..terjumpa la gambar gulai kepala kambing...
gulai kambing yang dimasak oleh abang iparku di johor waktu kenduri apa tah..aku pun lupa...
dimasaknya sekali dengan kepala..
aku ni memang penggemar danging kambing.. kalau pergi jer kenduri kat mana2..ada je kambing bakar.. memang seronok la aku...
dah masak...ambik kau..satu dulang nasi + kepala kambing...
aku habiskan semua... dengan otak2 kambing aku santap... memang best la...


setelah beberapa ketika...kepalaku dah mula rasa berdenyut... nah... rasakan...
makin lama makin sakit kepalaku...
selama ni aku makan byk tak ada per pun..
tapi ini first time aku makan kepala kambing..
sebelum ni danging jer..
dah tak tahan dan..sakit sangat...
lepas jer solat isyak... terus terlentang aku kat bilik..
dah tak hirau dah saudara mara datang...
sedar tak sedar...dah subuh...ambik kau..tu la penangan KEPALA KAMBING...

nak dijadikan cite... ekoran makan gulain kepala kambing tu..
sehingga hari ini.. aku tak leh makan banyak daging kambing..
bila makan byk sikit jer..kepalaku akan sakit berdenyut2.. dah hilang satu nikmat..Allah dan tarik balik...

nasihat aku..jangan la korang makan kepala kambing..haha..nanti jadi mcm aku...hehe..
itu jer aku nak cite... sekian..

Monday, December 2, 2013

Promosi Disember 2013 Shaklee - Omega Guard Shaklee

Assalamualaikum...

Dalam entry ni aku nak promote sikit blog seseorang..
Entry kali ni berkenaan Promosi Disember 2013 oleh Shaklee. Produk yang diPromosi adalah Omega Guard Shaklee.

 Promosi Disember 2013 - Omega Guard Shaklee

Banyak kelebihan Omega Guard Shaklee. Ingin mengetahui lebih lanjut, sila lawati blog JomVitamin.Com atau Like Page Jom Vitamin Dot Com

Jika Berminat Boleh SMS / Whatsapp Nur Sumiran 0177319335

Meeting Lagi!!

Alamak..pagi2 ketua bahagian dah ajak meeting..
boring betul la..aku belum makan lagi...
ni dah dekat kul 11 pagi..meeting belum selesai lagi...
huhu..laparnya..

Aku dan pening ni sistem yang nak kena bangunkan..
dalam satu minggu ni mmg bz betul..
adeh...

Dalam meeting asyik kena sindir jer..
yer la..dah tak faham sistem baru...
kena byk usaha lagi ni...bg faham sistem..
banyak nak kena belajar....
nasib...nasib..

Friday, November 29, 2013

Homestay / Rumah Rehat di Losong Muzium Kuala Terengganu

Nak tolong promote member punya bisnes sikit..
Nany Homestay ada menawarkan homestay / rumah rehat untuk di sewa..

Lot 1218, Kampung Losong Feri, 21000 , Kuala Terengganu, Terengganu
Rumah 3 Bilik ( 2 Bilik Berhawa dingin), Berpagar
019-9394949 @ 019-9752888 (Nany)
Harga boleh runding jika menginap lebih dari 2 malam 

Dilengkapi dgn kemudahan lengkap. Ruang tamu luas, berhawa dingin, ruang parking luas, ada Mesin basuh, Peti sejuk, water heater, Hampir dgn Muzium Losong, Masjid Kristal / Taman Tamadun Islam, Berhampiran Sungai, lokasi jualan kuih-muih tradisional Terengganu (Pasar Cabang Tiga), lokasi keropok lekor yang terkenal di Terengganu, dan lain2, 5-10 minit ke Pusat Bandar.

Berminat boleh berkunjung ke blog Nany Homestay


Pada aku harga yang ditawarkan tu dah murah sangat tu.. anda boleh ke blog Nany Homestay untuk melihat gambar2 lain..

Bagi yang ingin visit ke Terengganu, boleh la hubungi Nany..tempat pun berdekatan Pusat Bandar Kuala Terengganu..susuai bawa kelaurga bercuti...

Projek Sistem E-Tempahan

Pagi tadi mesyuarat..pergh..minggu depan dah kena start bangunkan sistem dalam team..
risau gak..aku ni masih baru kat office ni..
nak kena gi training dulu baru ok kot..
harap2 dapat buat dengan baik...
belajar benda baru kat office baru..


Saturday, November 23, 2013

Masjid Bandar Puncak Alam - Dalam Pembinaan

Dah pindah puncak alam ni...so, ronda2 la kat fasa 2... tengok masjid banda puncak alam yang masih dalam pembinaan... cam besar jer... bagus la...ada gak masjid besar kat kat puncak alam ni.. tak sabar tunggu masjid ni siap...


Kain Rida' Pemberian Ustaz Ismail

Masa Ustaz balik patani, aku ada kirimkan beli di patani...
oleh kerana tak jumpa yang ok...so, ustaz hadiahkan aku rida' miliknya...
Terima kasih, Ustaz... boleh la bawa pergi masjid surau lepas ni... :)


Tuesday, November 12, 2013

Buah Ulat Bulu

Buah apa ni? aku tak pasti dalam bahasa sains orang panggil apa..tapi waktu aku kanak2 dulu aku selalu masuk semak cari buah ni..kadang2 kat tepi2 jalan ada buah ini.. pokoknya tumbuh menjalar.. aku panggil dengan panggilan "Buah Ulat Bulu"...


Dah masak ni...

Buah ulat bulu ini aku petik semasa kerja2 bersihkan semak kat belakang rumah. maklumlah dah pindah rumah baru...


Ini la pokok ulat bulu...


dan ini buah ulat bulu yang masih belum masak.. ada kantung berbulu yang melindungi buah.. mungkin inilah sebabnya orang panggil buah ulat bulu... (orang tempat aku la yang panggil)

Gaya Moden Muslimah - Martabatkan Fesyen Islamik?

Assalamualaikum..
korang tau tak kenapa aku buat tajuk macam tu..? Ok, korang tengok keratan akhbar di bawah ini..


Lihatlah, inikah gaya moden Muslimah yang sepatutnya ada pada "Muslimah"?

Sakit hati aku bila baca papar ni.. bagaimana hendak martabatkan fesyen islamik kalau rekaan pakaian pun tidak mengikut syariat. korang nilailah sendiri... adakah mereka faham apa itu maksud "Muslimah". Pakaian ini sebenarnya tidak layak dipanggil dengan panggilan Busana Muslimah.

Thursday, November 7, 2013

Allahu Akhbar... Aku hampir dilanggar pagi tadi..

Masih menggigil lagi tangan aku ni... bertolak dari rumah pukul 7.00 pagi... naik motor ke tempat keje.. maklumlah rumah dengan tempat kerja jaraknya agak jauh... pepagi otak dah berserabut banyak fikir...atas motor pun duk mikir macam2...

sesampainye di trafik light sempang 4 pekan meru..aku nampak hijau jer lampu isyarat tu.. so, aku teruskan jer.. tiba2 kedengaran bunyi hon motor dan kereta...aku lihat banyak kenderaa dari kiri aku menuju ke arah aku.. sebuah motor hampir melanggar tiang lampu isyarat kerana mengelak dari melanggar aku.. aku yang masih blur2 atas motor selamberrrr jer bawa motor tak elak mana2 kenderaan sehinggalah melepasi lampu isyarat...

Ya Allah... apa sudah jadi dengan aku ni... tak pernah macam ni... biasanya aku fokus bila bawa motor... aku berhentikan motorku seketika di tepi jalan berdekatan BSN pekan meru untuk tenangkan diri... dalam duk tenangkan diri..otak flash back balik kejadian tadi..kenapa aku boleh sampai macam tu... rupanya aku yang salah.. rupanya aku langgar lampu merah...patutlah... 

Rasa macam mimpi pun ada.. yang peliknya waktu aku nak melalui lampu isyarat tu..aku lihat warna hijau... tapi kalau hijau takkan kenderaan lain nak langgar aku... argghh... stress macam ni..

Syukurlah aku masih selamat... kalaulah masa itu Allah nak ambik nyawa aku.. tak tau dah nak kata per... serius..aku belum bersedia lagi nak menhadapi mati.. terlalu sedikit amalan aku... dosa pulak banyak... mungkinlah asbab aku berzikir sepanjang bawak motor...Allah elakkan aku dari kemalangan... Syukur sangat... aku rasa amalan zikir ketika atas kenderaan memang sangat bagus... aku akan sentiasa amalkan.. mungkin ini juga petunjuk dan peringatan Allah untuk aku... agar aku sedar yang kematian itu bila2 masa di mana-mana sahaja boleh berlaku..dan mempersiapkan diri untuk menghadapi kematian..

wallahu'alam...

Thursday, October 24, 2013

Hati-hati kalau nak kongsi kemalangan, rompakan dan lain-lain

Sejak akhir-akhir ni ramai betul orang duk share cerita, gambar kejadian rompakan, kemalangan dan sebagainya la..

kot ya pun nak naikkan rank blog dengan cara tu... beringat-ingat la sikit.. jangan la sampai mengaibkan orang lain..aibkan keluarga si mati...

aku create tajuk ni ekoran siang tadi aku tengok wall kat fb aku ni penuh dengan cerita pasal pengawal keselamatan tembak mati pegawai bank... dengan memaparkan gambar si mati yang terbaring... kainnya sedikit terselak...

seharusnya penulis blog blur atau cover la sikit gambar tu... ini tak..

cuba kita fikir..kalau la si mati itu adalah ahli keluarga kita... apa kita rasa... tak ke aib namanya tu...

sakit hati betul aku tengok gambar2 yang dipaparkan... 

harap2 la lepas ni tak ada lagi yang buat mcm tu... aamiinn...

sekian

Jin Islam Qiamullail di Surau

Ekoran dari cerita jin botak keluar dari tiang surau, ramai yang mintak aku citekan lagi pengalaman seram lain yang pernah aku alami..

Baiklah...

tempat : surau, politeknik seberang perai
masa : pkl 3.30 pg, 2002
mangsa : aku
suspek : Jin Berjubah dan Perempuan mengilai (mungkin cik ponti)

Kisahnya begini...

pukul 3.30 pagi aku dah bersiap dan terus ke Pusat Islam (surau)... 

sorang2 diri jer pergi...terfikir juga nak ajak kawan2 gi qiamullail dengan aku... tapi dorang ngah sibuk dengan mimpi dorg di atas tilam.. so malas nak kacau...

sampai surau..macam biasa aku pasang 1 lampu jer di bahagian belakang.. so, nampak la malap sikit suasana.. baru syok nak solat..

seperti biasa..bila aku ke surau..aku akan cari tempat yang selesa bagi aku.. so aku berjalan menuju tengah2 dalam surau...dan terus mendirikan solat...

selesai solat..aku terus berzikir..kepalaku tunduk..

sekali tu aku dongakkan kepala..nak lihat sekeliling..

Allahu Akhabar!!

Subhanallah...!!!

alangkah terkejutnya aku...

kelihatan seorang lelaki berjubah putih, bersarban....sedang solat duduk tahiyyat akhir...di saf depan.. badanya sangat besar...tingginya ketika duduk hampir mencecah bumbung surau...kalau dia berdiri aku tak tau la tinggi mana...

aku rasa macam tak percaya apa yang aku tengok... badan dah rasa seram semacam ni...

aku tunduk seketika..kemudian aku dongak balik.. lelaki berjubah tu sudah tidak kelihatan lagi...

Alhamdulillah.. aku teruskan dengan zikir... dengan harap aku tidak diganggu lagi dengan benda2 macam tu..

tiba2 aku terdengar bunyi beberapa orang ngah bersembang di pintu masuk surau tu.. kebetulan pintu surau tu aku biarkan ternganga... kedengaran pula dorang ramai2 sedang masuk surau sambil sembang... makin lama makin dekat...

aku beranikan diri untuk tengok siapa yang datang...

sekali lagi aku terkejut...

tak ada sapa pun kat belakang aku tu... mak ai....

aku cuba tenangkan diri...

aku tunduk dan terus membaca ayat qursi...

zikir dah bertukar kepada ayat qursi...

suara orang sembang makin lama makin kuat kedengaran...

badan dah rasa seram sejuk...

dah meremang bulu romaku...

aku dah tak tahan ni... aku bangun...dan terus beredar...keluar dari surau...

perjalanan pulang ke kamsis... aku melalui cafe...

tiba2 kedengaran pula orang mengilai...geram aku...apasal nak kacau aku...

aku percepatkan langkahku..seolah oleh aku sedang berlari...

hingga la aku sampai ke bilikku... Alhamdulillah....

cabaran betul la..nak buat amal ibadat pun ada dugaan macam ni...

setakat tu dulu la...

sekian...

Jin Botak keluar dari tiang surau...

Duduk relex2 kat opis ni, teringat pula kisah seram waktu aku bergelar student di Politeknik Seberang Perai (PSP), Penang dulu..

kisahnya begini..

Aku dari sem 1 sampai la sem 4 memang tak pernah duk luar.. memang rezeki la dapat duk kamsis (asrama)..

kejadian berlaku di puasat islam (surau) poli...

kebetulan aku ni dilantk sebagai Biro Keselamatan Kamsis...

kebetulan juga aku yang pegang kunci surau.. waktu bergelar student ni la rasa mcm rajin sangat nak buat qiamullail...

kira2 pukul 3.30pagi setelah bersiap dengan pakaian solat..aku bergegas sorang diri ke surau dengan berjalan kaki..

di surau..aku pasang satu lampu sahaja..bg nampak malap2..baru kusyuk nak qiam..kalau cerah sangan rasa tak selesa...

so, aku memilih tempat yang selesa bagi aku.. aku duk la betul2 kat sebelah satu tiang kat tengah2 surau tu..

macam biasa..selesai solat aku pun berzikir la apa yang patut... dalam suasana sunyi dan cahaya tak berapa nak terang, rasa tenang pula...

tak lama kemudian.. dalam suasana malap tak berapa nak terang tu.. tiba2 jer aku terdengar satu bunyi benda jatuh dari atas... jatuh betul2 depan aku...

terkejut aku dibuatnya...suspen jer...

aku dah tak sedap hati... so, aku cuba memfokuskan mataku  mencari apa benda sebenrnya yang jatuh kuat sangat bunyinya...

cari punya cari..siap tangan aku meraba2 karpet surau di sekeliling aku kot2 la tercapai benda yang jatuh tu... sayangnya...tak ada apa2 yang aku nampak...

aku dah mula rasa semacam...aku buat tak tau jer... biar la... malas nak pikir...

aku sambung zikir..

tak lama kemudian rasa semacam..rasa seram sejuk jer... dah mula rasa tak sedap hati...

tak boleh jadi ni... aku pun ubah..dari zikir..aku terus baca ayat qursi... baca beberapa kali..

barangkali aku ni baca dalam tak yakin dengan ayat qursi tu....

tiba2.....

aku memandang ke arah tiang di sebelah kananku...subhanallah...

terkelular dari mulutku secara spontan perkataan......

setan!! haram jadah!!

melompat la aku ke sebelah kiri akibat terkejut....

mana tak nya... tiba2 jer terkeluar kepala dari tiang tu... dengan kepala botak muka putih tak ada mata, mulut dan hidung.....

makhluk tu merapatkan mukanya ke mukaku...lepas tu masuk balik ke dalam tiang surau tu...

aku masih lagi terkejut..

aku cuba tenangkan diri... aku baca ayat qursi beberapa kali...

setelah tenang..aku terus beredar balik ke kamsis...

keesokan harinya aku ceritakan hal yang aku alami itu kepada ustaz syukor... (pensyarah dan juga warden kat si tu)....

Ustaz gelak jer kat aku... teruk betul..

itu la serba sedikit apa yang pernah aku alami semasa di politeknik seberang perai dulu...

ada lagi pengalaman seram yang lain...lain kali aku cite lagi...


sekian...

Wednesday, October 23, 2013

Berapa malam dah aku tak ngaji ni...

Akhir-akhir ni duk pening kepala dengan kesibukan dunia, sampai solat pun dah kurang berjemaat di surau.. sampai ngaji pun dah jarang2.. apa la nak jadi dengan aku ni... dah la subuh td aku bangun lambat.. terlajak.. subuh gajah la jawabnya.. tu la, patut tidur awal.. subhanallah..

Aku tak boleh macam ni..kena buat sesuatu... orang dulu2 kurang tidur pasal duk beribadat kat Allah.. orang sekang kurang tidur duk mikir hal dunia...( aku la tu).. insaf

Kisah Seorang Guru yang Istiqamah

Baru ini masa saya sakit. Saya berbual dengan seorang kawan saya semenjak kecil. Kami teringat orang-orang yang banyak mengajar kami semenjak kecil.

Seorang guru yang semenjak kami kenal beliau tidak pernah tinggalkan tahajud. Kami tahu kerana setiap hari kami suka tidur surau. Tepat pukul 4 mesti dia bawa tasbih dan sambung zikir di surau. Bila kami tanya anaknya, rupanya dia setiap hari bangun pukul 3.30 paling lewat untuk solat tahajud.

Selepas Subuh dia akan baca 1 juz Al-Quran. Kemudian Asar mesti dia sudah berada di masjid untuk ziarah saudara Islam sampai Maghrib. Selepas Maghrib dengan dakwah di dalam Masjid sehingga Isya. Selepas Isya mesyuarat amal masjid pertambahan orang dan lain-lain selama 15 minit.

Pukul 9.30 bacaan hadis di rumahnya sampai 10.30 malam. Tepat 10.30 malam dia terus tidur dan semua anaknya kena tidur.

Pukul 4 pagi sebelum ke surau dia akan kejut semua ahli keluarganya. Dia suka cakap pada saya, dakwah ni tanggungjawab.
Orang boleh pergi kerja setiap hari sampai pencen. Orang balik rumah setiap hari jaga keluarga. Kenapa tidak untuk Kerja Nabi saw dan Cinta Allah tujuan hidup ini.

Jika kita tidak habiskan masa untuk agama/dakwah/kebaikan ia akan habis juga tapi di tempat lain. Harta jika tidak diberi untuk agama, ia akan habis juga tapi di tempat lain. Tenaga/diri/ kebolehan jika tidak dihabiskan untuk agama , ia akan habis juga tapi ditempat lain

Mati jika tidak mati untuk agama, kita tetap akan mati tapi di tempat. lain.

Selama 2 tahun kami bersama untuk dakwah selepas asar setiap hari. Guru saya ini meninggal beberapa tahun yang lalu. Dia mati dalam keadaan menghidupkan amal masjid dan beriktikaf.. Dia isitiqamah begini semenjak umur dia 23 tahun sehingga 60 lebih...

Saya sudah tua tapi masih jauh lagi. Ya Allah, berapa masa lagi aku perlukan sedangkan nikmatMu tidak berhenti. Ya Allah pilihlah diriku hidup dan mati dalam menghidupkan kehidupan Nabi saw.....-ebit lew yang berdosa.


sumber: FB Ebit Lew

Thursday, October 17, 2013

Baik Pulih Pusara P. Ramlee dan Saloma

Paper hari ini memaparkan isu baikpulih pusara seniman dan seniwati tanahair kita iaitu P. Ramlee dan Saloma.


Aku nak komen banyak pun malas.. tapi aku nak cakap gak sikit... nak share ngan kawan2.. ini pendapat aku la kan.. kalau nak baikpulih pusara sekali pun takkan la sampai menelan rm25k belanja... sungguhpun betul kita nak menghargai jasa seniman dan seniwati negara ini.. banyak lagi perkara yang bermanfaat untuk si mati yang boleh kita buat... pada aku..kalau betul2 menghargai si mati, sama2 la kita berdoa untuk aruah.. pendapat aku la.. tp mungkin juga ada yang tak setuju.. 

Dari segi binaan pula, Rasulullah sendiri melarang membuat binaan kekal pada kubur/ pusara.
Boleh baca sini bab fatwa larangan membuat binaan kekal di atas kubur... wallahualam...

Budu Tumis - Memang Sedap



Bahan2 (Boleh la untuk 4 orang makan.. kalau makan banyak tak cukup gak tu..)

- 4 biji bawang putih (kena tumbuk2 sampai lumat)
- 1 batang serai (diketuk2)
- 4 biji bawang merah (ditumbuk2)
- 100 ml santan pekat
- 250 ml air
- 60 ml budu..(agak2 sendiri la..rasa nak banyak, tambah la sikit lagi..)
- 1 1/2 atau 2 sudu besar cili boh/lada giling
- garam,gula (agak2 la.. sebab budu pun masin kan..)

Cara-Cara

- Taruk 2 atau 3 sudu minnyak masak
- Tumis (bawang + serai) sehingga bangkit bau
- Masukkan cili boh/lada giling (tumis beberapa minit biar bangkit bau wangi)
- Air dan santan dimasukkan. biarkan menggelegak...kacau2 kan.. pastikan sampai pekat..
- Sudah agak pekat, masukkan budu (korang agak2 la)
- Masukkan garam dan gula sedikit (korang kena rasa tau.. karang tak kena dengan selera korang.. budu tu pun dah masin)
- kalau dah sedap.. boleh la makan.. ikan, ayam goreng boleh cicah budu tu ya.. sedap..


Selamat mencuba....

Kalimah Allah Pada Pokok di Hentian Tangkak

Salam.. Macam best jer tajuk tu kan.. ok aku nak cite la ni.. kejadian pada 11 Oktober 2013 iaitu jumaat lalu... waktu tepat pukul 12 malam, aku berhentikan kereta dia hentian tangkak dek kerana penat memandu.. mengantuk sangat2. Maklumlah nak balik beraya Haji...

Isteri dan anak-anakku sedang tidur.. aku sandarkan badanku pada kereta..sambil2 memerhati kawasan sekeliling..melihat keindahan ciptaan Ilahi.. dah memang tabiat aku kalau benti kat mana2..aku akan memerhati suasana sekeliling...

Sambil2 memerhati, aku terperasan satu pokok...aku rasa macam pelik jer... mcm ada terbentuk sesuatu pada pokok tu ekoran dari cahaya lampu jalan.. bila aku amati.. maka, jelas la kelihatan kalimah Allah pada pokok tu... Subhanallah...

Alamak..hp aku dalam kete...aku terus mengambil hp dan snap la gambar kalimah tu... korang nak tengok...??

 Ini dia Pokok yang aku maksudkan, Ada kalimah Allah...


korang amati betul2.. mungkin pada korang tak jelas sangat..tapi pada aku memang jelas.. kalau dilihat secara live..memang lagi jelas... bagi mereka yang ingin melihat secara live.. silalah ke hentian tangkak jalan menuju ke johor...aku tak pasti waktu siang akan jelas kelihatan macam ni ke tak...yang pasti waktu malam macam ni rupanya... wallahualam...

Wednesday, October 9, 2013

Boring betul internet slow macam ni...

Erm...merungut jer aku hari ni...pasal internet slow...dari minggu lepas lagi...tapi hari ni paling slow internet.. nak search somthing pun tak boleh..sangat slow... lagi2 fb...macam siput plak...sabar jer la..


Harap2 petang ni atau esok ok la.. nak buat keje susah...banyak bahan2 diperolehi sumbernya dari internet.. maklumlah kemudahan...

ok..nak sambung kerja lak...

Monday, October 7, 2013

Orang Tua Menangis Sebelum Solat Subuh...

Mesti korang tertanya2 apasal aku buat tajuk mcm tu... ceritanya macam ni... subuh tadi aku solat subuh di surau kat taman aku tu.. pergi awal la sebelum azan... apabila Azan dilaungkan... aku rasa pelik.. suara azan seperti orang nak nangis...

Aku rasa aku cam suara orang yang azan ni... sah...ni org tua yang selalu azan kat surau ni.... apasal lain macam pulak suara dia hari ni...

selesai azan, kedengaran suara orang tua tu berdoa sambil tersedu2 menangis... confirm memang orang tua tu menagis.. aku jangkakan usia orang tua tu kira2 umur dalam 70 lebih dah kot...

entah apa la yang difikirkan oleh wak tu ya... dalam usia yang sebegitu... Alhamdulillah... masih bertenaga datang berjalan kaki ke surau tiap2 hari... menghabiskan sisa-sisa hidup dengan beribadat...

Pada aku...jangan kita fikir kita ni masih muda, masih bertenaga, masih kuat... kematian tu jauh lagi dengan kita... lihat la berapa ramai orang muda yang telah pergi... kematian itu tidak kira usia.. jadi ada baiknya kita bersiap sedia.. tingkatkanlah amalan kita... kita tidak tau bila masanya malaikat maut datang menjemput kita...

Berbalik kepada wak tadi... ketika qamat, juga kedengaran suaranya seolah2 sangat sedih dan tersedu2.. Wallahualam.. aku tak dapat nak tau isi hati orang tua tu.. Hanya Allah sahaja maha mengetahui... aku mengharapkan tangisan orang tua tu adalah tangisan seorang hamba yang mengharapkan keredhaan Allah yang Maha Agung..

Friday, October 4, 2013

Ayah! Nak Duit...

Ayah! nak duit...

kedengaran suara Azhar minta duit nak pergi sekolah...

(sambil selup poket seluarku)
Nah 20 sen.. abang 20 sen, adik 20 sen..

Tak cukup yah... (azhar merungut) makcik kedai tu kata, 20 sen tak cukup nak beli gula-gula..

buat apa nak duit banyak2?... Azhar Azfar simpan la duit tu.. esok ayah bagi..korang simpan la lagi.. lama-lama banyak la duit tu..

Baik ayah... (Azhar jawab)

aku dah kat motor..bersiap nak gi keje..

(azfar keluar).. ayah..nak naik ngan ayah...

mana boleh ( balasku).

dulu boleh...!! (balas azfar lagi..)

dulu ayah keje kat sana..sekarang kat sana pulak (sambil aku tunjukkan arah tempat keje)...

yer lah..yer lah...

Ok ayah gi dulu.. Assalamualaikum...

Waalaikumussalam ( jawab azhar dan azfar)...

Thursday, October 3, 2013

Tukar Theme Blog Wordpress

Semalam penat bersengkang mata depan pc pasang dan edit theme blog wife aku.. akhirnya them/ template memuaskan hati aku...sedap mata memandang...


Sebelum edit (lama)


Selepas edit (baru)

Wednesday, October 2, 2013

Mahabbah De Raya 2013 Kelab Kembar Malaysia

Seronok betul sertai gathering geng kembar kali ni..

Seramai 80 keluarga yang menyertai mahabbah de raya 2013..

teringat pula masa mula2 sertai gathering geng kembar pada tahun 2011...

masa tu hanya 5 keluarga jer yang terlibat..

 Best aktiviti kali ini..upin ipin pun ada datang...

 upin ipin turut menari


 kesihan azfar..penat sangat sampai tertidur atas kerusi... aku biar jer..




  (sumber gambar : Page FB Upin dan Ipin)

 Ramai kan yang join...

 (sumber gambar : Page FB Upin dan Ipin)

  (sumber gambar : Page FB Upin dan Ipin)

 (sumber gambar : Page FB Upin dan Ipin) 


Tuesday, September 17, 2013

Kurang asam betul Jin kat rumah Mak Ayah aku...



Tahun ini raya kat Terengganu... macam biasa la, sebelum balik Ganu, kena singgah rumah mak mertua kat johor dulu...2 hari sebelum raya barulah bertolak balik ganu melalui segamat dan muazam shah...

Dipendekkan ceritalah ya... panjang sangat cerita korang mengantuk plak baca... hari raya pertama, sewaktu balik dari sembahyang raya...

"Ayah Ngah... Ayah Ngah... (Panggilan untuk aku la tu..)..."
 kedengaran suara Mak memanggil....

"Ya Mak"... balasku..

"Cuba tengok adik tu...baca2 sikit..." balas mak lagi...

Kelihatan adik bongsu ku itu tercungap-cungap mengah, menggigil2 seakan orang yang ketakutan... belum sempat aku bertanya... adikku dah buka mulut...

"Adik jumpa TOYOL kat tandas... adik tumbuk..tapi kena dinding..."

Kelihatan tangan adik berdarah..

Adik seolah2 terlupa sesuatu..dan selup poket seluarnya...cek duit dalam wallet...

"Ya Allah... habis dah duit aku... Ya Allah... Celaka Toyol..." jerit adik sambil nangis....

Kasihan pulak aku tengok... mak cuba tenangkan adik... tapi tak berjaya.. adik semacam hilang kawalan..

"Jangan la nangis... ambik duit ni..." Alim tiba2 bersuara sambil keluarkan duit dalam walletnya rm100 terus babi adik...

"Ayah Ngah...tolong la baca apa2 kat adik tu..." jerit mak...

Aku sebenarnya tak tau nak buat per... tak biasa situasi macam ni.. tak pe la.. ambik hati mak...

Aku terus tarik tangan adik..dan bawa dia masuk bilik..aku suruh adik baring atas katil.. kemudian aku baca la apa2 yang aku tau... ada la belajar sikit.. aku hembus kat badan adik...tak lama..adik dah mula tenang... aku bawa adik keluar bilik.... sudah tenang la tu..

Kurang asam betul toyol... bulan puasa baik pula... raya pertama jer dah buat hal balik...


waktu malam....


Aku ni konon2 nak tunjuk pandai la kan...mentang2 la ada belajar sikit2... konon2 nak buat praktikal la...
aku bawak adik aku sekali join... suruh zikir jangan putus... last2 adik aku pula yang kerasukan... dengan lenggok kepala seakan2 cerita "jangan pandang belakang"...huhu menakutkan... terus adik aku  yang kerasukan itu menghendap mukanya rapat ke mukaku..dengan mata yang terbeliak besar...lagi la menyeramkan...aku tengok dah mcm bukan muka dia dah... tak leh jadi ni.. aku memberanikan diri... memegang kedua2 belah tangan adikku tu.. dan merenung matanya yang terbeliak tu..sambil membaca zikir Subhanallah..walhamdulillah..walailahaIllallah.. Allahu Akhabar... terus aku hembus ke mukanya...

Astaghfirullah.. LaailahaaIllallah....

Kedengaran terkeluar kalimat itu dari mulut adikku... ini bermakna adikku dah kembali sedar...
teruk aku pimpin tangan adikku...bawa dia turun ke ruang tamu tingkat bawah...

Mak yang dah lena..terus terjaga.. "kenapa?".. soal mak...

kami menceritakan apa yang berlaku... aku sarankan kat mak.. cari la mana2 ustaz tolong ubatkan rumah.. di samping kita sendiri berdoa mintak pertongan Allah yang menjadi pokok utama... Tanpa Izin Allah..takkan berlaku semua ini...

sekian..

Friday, September 13, 2013

Ku Sangka Orang Gila

Ku Sangka Orang Gila



......26 May 2011.....

Pagi tadi lebih kurang pukul 10.30 aku singgah sarapan di bazar batu buruk sementara menunggu interview di steten minyak kerana sudah tiada kerja di Terengganu yang menggunakan Ijazah aku ini. Sewaktu makan, mata ni terpandang seorang pakcik yang "lusuh " karekternya.. Bau busuk, baju koyak, pakai kain pelikat singkat, tak beralas kaki, tapi berkopiah.

Duduk bersandar di tiang bazar dekat dengan kerusi aku. Terdetik dalam hati, apa pakcik ni kelaparan. Orang gila pun lapar, masih tetap manusia. Aku pesan satu lagi nasi minyak. Pesanan aku sampai ke meja. Terus aku beri pada pakcik tadi. Tuan kedai terkejut dan mengangkat tangan melambai seolah2 memanggilku. Aku pun balas tunggu skejap.

Pakcik tadi tenung aku sambil berkata "pakcik dah makan nak.. terima kasih nak.." Dalam hati terdetik sungguh indah bahasa pakcik yang ku sangka gila tadi. Aku bangun dengan kecewa kerana pesanan aku tidak dijamah oleh pakcik. Lalu aku pergi kepada tuan kedai yang memanggil ku tadi.

Ada apa pakcik? Pakcik kedai balas: Jangan bagi dan suruh dia makan kat sini, nanti customer pakcik lari. Aku tersentap. Dan spontan aku membalas. "Jika orang ini ayah kandung pakcik, pakcik halau tak dia?" Pakcik tu diam. Takpe pakcik, saya akan bayar ansuran kalo pakcik rugi hari ni. Saya nak tanya, betul ke pakcik td tu sudah makan? Pakcik kedai jawab, tidak. Dari mula pakcik buka kedai pukul 6.30 tadi pakcik kopiah tu duduk kat tiang tu.

Dalam hati kecil ni cakap, tak pernah aku jumpa pakcik gila semulia ini. Tidak mengemis, tidak pula meminta. Aku pegi semula pada pakcik kopiah tu. "Pakcik, saya sunyi makan sorang2, pakcik teman saya makan jom." Pakcik tu akur dengan pelawaan aku kerana kesungguhan aku. Ramai yang beralih meja kerana bau pakcik tu, namun kerana ingin menjaga hati orang tua yang aku tak kenal, aku tahan bau itu.

Lega tengok pakcik tu makan dengan sangat sopan. Aku lontarkan beberapa soalan pada pakcik tu. Pakcik dari mana, tinggal dimana? Pakcik tu jawab. Pakcik merantau cari redha Allah. Aku terkejut. Dalam hati aku dah syak bukan2. Kot2 wali ke ni? Mana keluarga pakcik?
Pakcik dibuang oleh keluarga pakcik kerana sekeping geran tanah. Kenapa pakcik? Apa masalahnya? Pakcik sedekahkan geran itu untuk seseorang untuk dibangunkan pondok2 mengaji. Keluarga pakcik terus buang pakcik. Allah...

Pakcik tinggal dimana? Pakcik tu diam tak menjawab. Masa terlalu singkat untuk aku menyambung urusan kerja. Aku panggil pakcik kedai untuk kira. Semuanya berharga RM 11.60. Aku celup dompet aku, dan aku lupa yang aku hanya bawa RM 5.00. Aduh.... Pakcik tu nampak raut wajah muka aku seolah2 melihat masalah dalam dompetku. Pakcik tu mencelah. Nak, ambil duit ni, pakcik bayarkan.

Nak tau ape? pakcik keluarkan satu sampul surat sebagai dompet dia (macam dompet TGNA), dalam tu duit seratus setebal setengah inci, dan satu kad BSN dan i.c lama (pakcik tu bekas tentera laut).. Satu kedai dia bayarkan. Allah.. Satu kedai hairan apabila pakcik kedai tu announce yang makanan semua sudah dibayarkan oleh pakcik kopiah tadi. Masing2 semua pandang aku dan pakcik kopiah. Dengan tiba2 pakcik kopiah angkat tangan dan berdoa dengan suara yang agak sederhana kuat, aku pun turut angkat sama. Dan paling terharu apabila aku dengar suara "amin....." dengan suara yang ramai. Bila aku berpaling ke belakang, satu kedai mengangkat tangan bersama pakcik kopiah tu.. Ada yang bangun mendekati kami berdoa dekat2.

Terasa sangat gemuruh dan terharu dengan keperibadian orang yang ku sangka gila ini rupanya seorang guru agama!! Ada yang menangis kerana doa oleh sang guru itu sungguh merdu.. Kecoh seketika.. Selesai berdoa, aku bersalam dengan pakcik tadi dan ucap terima kasih dengan harapan dapat jumpa lagi. Aku terus berjalan ke motor aku. Aku berpaling ke belakang, semakin ramai yang berkerumun pada pakcik tadi. Aku senyum tanda puas bahawa orang sekeliling mula mendekati pakcik. Aku buka semula dompet aku kerana aku simpan kunci motor dalam tu.

Nak tau apa? Aku terkejut kerana ada 2 keping duit seratus dan satu nota kecil yang bertulis: "Ambil duit ni buat beli susu anak dan buah delima untuk orang rumah anak yang mengidam.." Aku terkaku, dan terus pandang ke arah tempat pakcik tadi. Beliau sudah tiada disitu. Aku terus pakai helmet dan tutup pemuka helmet. Aku menangis kerana terharu dan sangat bersyukur. Bagaimana dia tahu aku dalam kesusahan...
Ya Allah.. Kau peliharakanlah pakcik itu..

copy pasted - Warta Dari Hati
(gambar hiasan semata-mata) : sumber gambar: triwibowo.webs.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...